49

След 2500 години: Туристи пътуват с яхти до древния град Ефес

Постигнат е голям напредък в първата фаза на проекта за възстановяване на древния канал на Ефес, който ще съедини града отново с морето след 2500 години. Ефес се намира на няколко километра от курорта Кушадасъ, в район Селчук, до град Измир.

Анадолска агенция

Около 60 процента от пилотните работи по строителството са завършени. Първата фаза включва канал с дължина 600 метра и яхтено пристанище с ширина 100 метра и дължина 250 метра, което ще осигури краткосрочно настаняване на лодки в района до историческия обект.

Анадолска агенция

В рамките на първата фаза на проекта входът на древния канал ще бъде преустроен и яхтеното пристанище ще бъде изградено в съответствие с историческата текстура.

Анадолска агенция

Древният град Ефес и пристанището са били свързани чрез кралския път, където западните и източните култури се пресичат в продължение на хиляди години. За 2500 години, поради наноса от Малкия Маеандър и намиращия се наблизо поток Марнас, древният град днес се намира на 6 километра от морето в днешния си вид.

Анадолска агенция

Служителят по проекта Бирол Чинар обяви, че първата фаза на проекта за възстановяването на древния канал на Ефес е изграждане на воден път от брега на морето до археологическия обект.

Във втората фаза зоната до пристанището на Ефес ще бъде почистена и реорганизирана в съответствие с историческата текстура, като яхтите ще имат достъп до древния град, заключи Чънар.

С проекта, който се очаква да има голям принос за туризма в страната, ще бъде възможно да се пътува до Ефес с яхти отново след 2500 години.

Анадолска агенция

Целта е да се увеличи броят на туристите, идващи в Ефес всяка година и обектът да се превърне в една от най-важните дестинации в Турция. Проектът ще бъде завършен до края на годината.

Ефес е бил един от най-важните и древни гръцки градове в Мала Азия, днес Турция. Разположен е на около 50 км южно от Измир, днес недалеч от турския бряг на Егейско море, а в античността е бил на самия бряг при устието на река Кючук Мендерес, която с времето запълва залива и градът вече не е на крайбрежието.

Анадолска агенция

Славата на Ефес се дължи в голяма степен на местния култ към източната богиня на плодородието Артемида. Поклонението на богинята се извършва от незапомнени времена, но през първата половина на VI век пр.н.е. започва строителство на храм на Артемида, превърнал се в едно от седемте чудеса на античния свят.

Градът е основан като пристанище на брега на Егейско море и бързо се развива вследствие на търговията. Към 500 г. е пренесен на хълма Айясолук близо до днешния град Селчук, тъй като заливът се запълва с наноси. Впоследствие морето продължило да отстъпва и това става причина за упадъка на града. Земетресения и свлачища окончателно погребват руините и така ги съхраняват за археолозите. 

Освен древния град Ефес, археологическият обект в Ефес обхваща библиотеката на Целз, легендарната къща на Дева Мария, църквата Св. Йоан Евангелист и праисторическата могила Чукуричи.

Анадолска агенция

Ефес, който днес е защитен обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е бил място на няколко християнски събора от пети век.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?