Следвайте ни

След 17-минутно заседание отложиха решението за "Света София" с 15 дни

viber icon

Заседанието на Върховния съд на Турция по въпроса дали катедралата „Света София“ в Истанбул трябва да бъде превърната в джамия е продължила едва 17 минути, в рамките на които магистратите са решили да се срещнат отново по въпроса след 15 дни, когато се очаква окончателното решение по въпроса, пише турският консервативен ежедневник Yeni Safak, цитиран от Агенция Фокус.

Срещата се проведе на фона на широки реакции и интервенции, които поставиха въпроса на челно място в публичния дебат.

Според изданието съдът е решил, че декретът на Мустафа Кемал Ататюрк от 1934 г. за превръщане на „Света София“ в музей е законен.

В материала обаче се посочва, че решението може да бъде променено с нов президентски указ, който би бил достатъчен за промяна на статута на музея.

Решението фактически означава, че сегашният турски президент ще трябва да реши дали да удовлетвори исканията на своите избиратели, като превърне обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в джамия, или дали иска да използва въпроса като политическо „оръжие“ до следващите избори.

Във всеки случай Ердоган ще трябва да вземе предвид международните реакции, които решението му може да предизвика, и по-специално реакцията на САЩ, които призоваха Анкара да зачита сегашния статут на "Света София".

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?