Следвайте ни

След 17 г.: Кандидат-кметове на Истанбул в тв дебат

Опозиционният лидер все още е фаворит с минимална преднина

viber icon

За първи път от 17 години в Турция се проведе исторически телевизионен дебат между двамата основни претенденти за кметския пост на Истанбул.

Кандидатите Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) участваха снощи в необичаен за турската политическа традиция телевизионен дебат, седмица преди повторните кметски избори в мегаполиса. Телевизионните двубои, в които опонентите представят позициите си преди важни избори, се смятат за нещо напълно естествено в повечето демократични страни - но не и в Турция.  Дебатът е първият от 2002 г., когато партията на Реджеп Ердоган дойде на власт.

Самият Ердоган дължи популярността си на телевизионните дебати в края на 90-те години. Като политик от ислямистката “Партия на благоденствието”, предшественик на настоящата ПСР. В дискусиите по телевизията Ердоган и неговите последователи, получава възможност да неутрализират негативния имидж на партията. На парламентарните избори през 2002 г. след тв дебат, настъпи големият триумф: ПСР на Ердоган извоюва категорична победа. Оттогава насам Ердоган и неговите съпартийци не са участвали повече в никакъв телевизионен дуел с опозиционен кандидат. Затова мнозина смятат за необичайно, че след 17-годишно прекъсване ПСР отново се е съгласила да участва в подобен диспут с представител на опозиционната партия.

Тричасовият дебат, беше предаван по част от телевизиите в Турция директно в неделя вечерта, както и по социалните медии. Интересът от страна на гражданите беше огромен. Водещият Исмаил Кючуккая не е смятан за привърженик на ПСР, а телевизионният канал Fox News, който излъчи дуела, е по-скоро критичен към правителството.  Социологически проучвания показаха, че рейтингът на дебата е надхвърлил 50 процента. Големи екрани бяха поставени на публични места за да бъде проследен дебата. Правилата на срещата бяха да няма пряка полемика между двамата кандидати. Водещият задаваше въпроси на кандидатите и те имаха по 3 минути време за отговор.

"Странни работи станаха, докато вашите гласове бяха броени", каза Йълдъръм по време на снощния дебат. "Бяха откраднати гласове", добави той, без да назове виновник за това.

Кандидатът на ПСР каза още, че той не е настоявал за анулиране на първия вот, а само за пълно повторно преброяване на всички бюлетини. След няколко частични повторни преброявания на вота, ЦИК в заговор с опоциционната НРП, са обявили анулиране и подновяване на вота.

"Кой открадна гласове, за Бога?", отвърна Имамоглу. Той заяви, че ЦИК не е направила никакви подобни твърдения в решението си за анулиране на изборите. Той определи твърденията на Йълдъръм за кражба на гласове като "клеветнически" и заяви, че е избраният кмет, който е бил незаконно лишен от правата си.

"Ние водим борба за демокрация", каза още опозиционният кандидат. "Това е борба за Истанбул, за нормализация, за чиста администрация, свободна от арогантност".

Според опозиционния кандидат Имамоглу най-големите проблеми на града, са злоупотребите и разхищенията на средства, след 25 годишното управление на ПСР в градската управа на Истанбул. Йълдъръм отхвърля тези твърдения и обещава създаване на технологични центрове с цел намаляване на безработицата.

Иначе и двамата кандидати раздават щедри социални обещания. Йълдъръм обещава на жителите на мегаполиса повече работни места, по-евтин ток и повече зелени площи в град, превърнат според критиците на ПСР в бетонна пустиня.

Имамоглу също залага на социалните обещания като подкрепа за бедните семейства и безработните.

Младежите са във фокуса и на двамата кандидати. Имамоглу обяви, че ако бъде избран за кмет, ще даде стипендии на 75 хил. учащи в размер на 400 лири за срок от 8 месеца. Така също ще бъдат изградени пансиони и 10 младежки центрове, както и 10 езикови центрове.

Бинали Йълдъръм обеща при победа да предостави 10 гигабайта безплатен интернет на младежите.

Този диспут не успя да промени драстично възгледите на избирателите. Различни социологически проучвания, до момента, показват преднина от 2 до 7 на сто за Екрем Имамоглу на кметския вот в Истанбул, ето защо тази битка отново ще бъде доста оспорвана, и анализатори подчертават, че партията, която успее да мобилизира повече електорат в тези топли, ваканционни дни, ще спечели вота в неделя

Според социологически прогнози Имамоглу води с 180 000 гласа, докато разликата в негова полза на 31 март бе около 9 000. Други сондажи дават по-малка разлика, но така или иначе опозицията има превес на този етап.

Ето защо хиляди избиратели от Истанбул отмениха ваканционните си планове и се завръщат, за да гласуват на повторния вот на 23 юни. Очаква се рекорден вот. В предишните избори на 31 май гласуваха 84 на сто от 10 милиона граждани с право на глас.

Всеки глас е много важен, за това в ход е и черният пиар. В хода на кампанията бе съобщено, че опозиционният претендент имал гръцки корени, тъй като Имамоглу е родом от черноморския град Трабзон.

Впечатление прави дистанцията на президента Ердоган от предизборната кампания. ПСР подкрепя и стои зад Йълдъръм, както и партийният апарат и повечето медии. Но масово споделяната критика, че не е трябвало да има анулиране на вота в Истанбул, действа като спирачка на про-правителствената кампания.

На 31 март управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган загуби с минимална разлика изборите в мегаполиса Истанбул. Резултатите бяха обжалвани многократно, а впоследствие ЦИК отмени избора. Така на 23 юни един срещу друг ще се изправят отново бившият премиер Бинали Йълдъръм от ПСР и Екрем Имамоглу от опозиционната НРП. 

Първоначално медиите съобщиха, че Ердоган ще участва активно в кампанията с над 30 митинга в мегаполиса, но сега се говори за вероятни няколко митинга през тази последна седмица. ПСР не иска да създава впечатлението, че двубоят е между Имамоглу и Ердоган, се казва в официалното становище за отсъствието на президента.

По-рано президентът Ердоган, който започна пътя си към властта именно като кмет на Истанбул през 1994, омаловажи значението на повторните избори. Той отбеляза, че партията му държи властта в 25 от 39 истанбулски района, както и мнозинство в градския съвет.

Държавният глава коментира, че вотът на 23 юни "е просто за кмет, което означава просто промяна на витрината".

След тв дуела битката за Истанбул навлезе в решителната си фаза, а изходът все пак остава неизвестен. Сигурно е обаче, че повторна победа на опозицията в най-големия турски град може да засили турболенциите около правителството на Ердоган, включително и икономически.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?