46

"Слънцето изгря в живота ми": Млада жена надви рака на гърдата и стана майка

Хилял Гюндюз е диагностицирана с рак на гърдата преди около 7 години. Тогава тя е само на 30. Докато младата жена се лекува в Медицинския факултет на Джерахпаша в Истанбул, проф. д-р Исмаил Чепни и неговия екип взимат овариална тъкан от яйчниците на болната и я замразяват.

След 5 години химиотерапия и лечение Гюндюз възвръща здравето си.

Преди около 2 години тя заяви: „Искам да бъда майка“. 

Отново екипът на проф. д-р Чепни, проф. д-р Ертан Керванджъоглу, проф. д-р Махмут Йонджул и д-р. Елиф Акшахин, използват взетата прилежно съхранена тъкан и я трансплантират обратно на бъдещата майка.

След успешна бременност и раждане Хилял Гюндюз кръсти момиченцето си „Гюнеш“ (Слънце).

Бебето Гюнеш, което бащата Бурак Гюндюз (37) и майката Хилал Гюндюз (37) взеха в ръцете си миналия юни, е едно от 200-те деца, родени по този необичаен начин в света.

Това обаче е първото бебе, родено след трансплантация на яйчникова тъкан след успешно лечение на рак на гърдата.

Майката Хилал Гюндюз обясни чудотворното приключение при раждане на бебето Гюнеш, което дава надежда на много пациенти: „Вярвах в науката, вярвах на моите лекари. Освен че са добри академици, всички те са много добри хора. 

След като ми откриха рак, трябваше незабавно да започна лечение. Нямаше време да ми премахнат яйчниците. Затова те предложиха премахване на яйчникова тъкан, което е експериментално лечение. По това време само 80 бебета в света се бяха родили по този начин. „Защо моето бебе да не е 81-вото?“ Помислих и реших да пробвам. В момента съм много щастлива."

Проф. д-р Исмаил Чепни даде следната информация за успешната операция: „Овариалната част, която взехме от яйчниците, беше поставена на мястото си и започна да работи спонтанно. Майката Хилал Гюндюз забременя с Гюнеш. Тя е първият случай в Турция, който оцеляла от рак на гърдата става майка по този начин.

Препоръчваме на жените да се възползват от шанса да запазят репродуктивните си клетки по този начин преди лечението на рак. „От 2004 г. насам в света има 200 бебета, родени с този метод.

„Когато за първи път започнахме този метод в Медицинския Факултет Джерахпаша през 2011 г. , всички повярваха в нас. Тази процедура може да се прилага не само при онкоболни жени, но и при деца. Имаме пациенти, дете на 2 години и жена на 40 години. Тъй като репродуктивните клетки при педиатрични пациенти не са узрели, ние ги замразяваме и съхраняваме, за да предотвратим увреждане както на яйчниковата тъкан, така и на тестисите при момчетата", допълни проф. д-р Ертан Керванджъоглу от екипа, провел успешната интервенция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
изключенията

изключенията

24.09.2023 | 16:34

потвърждават правилото - няма лечение

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?