1553

Скритата истина за доставката на американските „Ейбрамс“

критата истина за доставката на американските „Ейбрамс“ и защо Байдън настоява за немските „Леопарди“

Лара Селиджман, Пол Маклиъри и Лий Хъдзън за "Политико"

.......

Според трима души, запознати с обсъжданията, САЩ планират да изпратят на Киев главния боен танк „Ейбрамс“ в по-съвременната му конфигурация M1A2, а не по-старата версия A1, която армията има на склад. Но 31-те танка, предвидени за Украйна, няма да включват секретната смес от брони, която прави най-новата версия на армията крайно смъртоносна, казаха източниците за „Политико“ при условие за анонимност.

Версията А2 има по-усъвършенствана оптика и управление от по-старата версия А1, която армията възнамерява да извади от употреба през следващите няколко години. Външно подобна на А1, А2 има преработена оръжейна командна станция с подобрена оптика за прицелване и независим термовизьор, който позволява самостоятелно сканиране за цели при всякакви метеорологични условия и на бойното поле.

Най-радикалните промени са във вътрешността, която е преработена, за да се възползва от новите технологии. Механизмите за управление са дигитализирани, най-вече новата информационна система, която позволява на машините да обменят информация непрекъснато и автоматично. С помощта на новата технология командирите могат бързо да проследяват местоположението на приятелски машини, да идентифицират вражески позиции и обработват артилерийски заявки.

Но федералната политика забранява износа на „Ейбрамс“ с класифицирани бронирани пакети, използвани от американската армия, които включват обеднен уран, според четвърти човек, запознат с политиката. САЩ лишават бойните машини от това секретно бронирано "средство", преди да ги продадат на други държави. Съществуват и други бронирани пакети, които САЩ могат да предоставят на клиенти, занимаващи се с чуждестранни военни продажби.

Пентагонът планира да предостави на Украйна версията А2 в този "експортен" вид, според един служител на отбраната и още двама души, запознати с обсъжданията.

Остават въпросителни относно сроковете, в които танковете "Ейбрамс" могат да бъдат доставени на Украйна. Танковете се сглобяват само на едно място - в държавен завод, управляван от General Dynamics, в Лима, Охайо. Този завод може да произвежда по 12 танка на месец, но в момента линията е пълна с нови поръчки за танкове за Тайван и Полша - поръчки, които би било трудно и вероятно спорно да се оставят на заден план.

Полша е поръчала 250 танка А2, които ще бъдат доставени до 2025 г., но междувременно получава спешно вливане на 116 танка М1А1, наскоро пенсионирани от Корпуса на морската пехота. Варшава поиска танковете, за да замени бързо 250-те танка Т-72 от съветската епоха, които подари на Украйна миналата година, а закриването на танковите части на морската пехота направи стотици добре поддържани танкове незабавно достъпни.

През 2019 г. Тайван поръча 108 танка M1A2, а първите се очаква да бъдат доставени през 2024 г. General Dynamics вече не произвежда М1, започвайки от нулата, но разполага с редица "машини за основата на М1". Когато постъпят нови поръчки, General Dynamics модифицира тези машини с нови технологии в зависимост от това кой вариант е избран.

Но тези подобрения не са „лесни или бързи", казва ръководителят на службата по придобиванията Дъг Буш.

Вместо да изпращат на Украйна танкове от собствените си запаси, както са правили с предишни оръжия, САЩ заявиха, че купуват "Ейбрамс" от индустрията, което означава, че те няма да пристигнат на бойното поле в продължение на много месеци или потенциално години, предвид промишлените ограничения при модернизирането им.

Междувременно САЩ ще обучават украинските сили как да поддържат и експлоатират танковете, както и на тактики за маневриране с комбинирани оръжия, за да им помогнат да интегрират оръжията в общите си операции.

Всяка от версиите на "Ейбрамс" ще бъде значително подобрена в сравнение с танковете от съветската епоха, които Украйна експлоатира в момента, по отношение на огневата мощ, точността и бронята. Но след като пристигнат, украинските сили ще бъдат изправени пред предизвикателството да ги поддържат в готовност за експлоатация, смятат експерти.

Тези предизвикателства са причината, поради която администрацията на Байдън настояваше за доставката на германски танкове "Леопард", които са по-лесни за поддръжка и обучение. Първите "Леопарди" от Германия и други европейски страни вероятно ще започнат да пристигат в Украйна тази пролет, макара че от Берлин изразиха скептицизъм относно успеваемостта на доставка до пролетната офанзива на Русия.

За разлика от другите танкове, които използват дизелово гориво, „Ейбрамс“ има реактивен турбинен двигател, който използва реактивно гориво JP-8, което е по-скъпо и по-трудно за поддръжка. Освен това те са сложни за поддръжка и всяка грешка на екипажа може да предизвика взрив на двигателя. Същевременно за експлоатацията им е необходима огромна инфраструктура, включително ремонтни машини М88 за поправка на счупени части на бойното поле.

"М1 е сложна оръжейна система, която е предизвикателство за поддръжка, както вече говорихме", заяви във вторник говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър. "Това беше вярно вчера, вярно е и днес, ще бъде вярно и в бъдеще". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
И не забравяй

И не забравяй

27.01.2023 | 09:29

минусчетата ,прост copocoидeн инфантилен трол.

Отговори
5 4
Флагмана москва

Флагмана москва

27.01.2023 | 09:48

Май изпитваш болка? Сам си я причиняваш!

Отговори
4 2
Свети Свети Слънчице

Свети Свети Слънчице

27.01.2023 | 09:18

В следствие на руската акция, 27 американски моряци са депозирали молби за напускане на служба по собствено желание. Войниците да подали рапорти за оставка, като обосновават действието си с това, че „нямат намерение да излагат живота си на опасност". Пентагонът направи изявление по този повод, в което се твърди, че руски фронтови бомбардировач Су-24 е прелетял в събота няколко пъти близо до ескадрения миноносец "Доналд Кук" в Черно море, като имитирал бойна атака. Представителят на Пентагона полковник Стивън Уорън коментира за "Ройтерс", че руският бомбардировач е прелетял 12 пъти на малка височина недалеч от американския мононосец. Той определя въпросните маневри като "застрашителни" и "недопустими", защото те „деморализирали личния състав на кораба и повлияли негативно върху общия психологически климат сред военнослужещите". Корабът е патрулирал водите в западната част на Черно море, когато се е случил инцидентът. Сега плавателният съд е акостирал в румънско пристанище, а членовете на корабния екипаж преминават необходими процедури с психолог, за да се възстановят след преживения стрес.

Отговори
7 6
Флагмана москва

Флагмана москва

27.01.2023 | 09:45

Бог да прости руските морячета. Дадоха кръвни молби за напускане лично на путин.

Отговори
3 7
Да ви светнем

Да ви светнем

27.01.2023 | 06:19

Американската рота е различна от структура и численост от ВСИЧКИ други подобни по света. Всичките 14 танка се управляват като един общ организъм на базата на ИТ и космическо базиране. Изборът и подбора на целите, скорострелността, самоутилизирането и дори завръщането в базата може да се прехвърли изцяло на автоматичен и автономен (при наличие на заглушаване) режим. Не търсете сравнения с други. Може би само Меркава се доближава. Електрониката на руската армата е компрометирана и затова не я използват.

Отговори
7 6
Осветен

Осветен

27.01.2023 | 07:11

Простотията ти свети ,като корабен фар в copocoиднaтa джунгла .

Отговори
4 7
Световния агресор вече е в Европа

Световния агресор вече е в Европа

27.01.2023 | 01:39

Открито воюва срещу Русия

Отговори
11 11
Zа путин говориш. Нали?

Zа путин говориш. Нали?

27.01.2023 | 05:49

SSамо той освобождава Европа от руснаците!

Отговори
7 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?