1553

Скръбта по Елизабет II е предупреждение към Пекин

Тази седмица жителите на Хонконг се редяха на опашка с часове, за да отдадат почитта си към кралицата в може би най-голямата проява на привързаност към покойния монарх, виждана извън Обединеното кралство.

Но колективното изразяване на скръб говори колкото за настоящето, толкова и за миналото, и се случва в момент, когато Пекин затяга контрола си.

Дългите опашки, купчините цветя и картичките в района на Адмиралтейството контрастират с по-приглушените реакции, наблюдавани в други бивши британски колонии.

Хонконг се върна под китайско управление в рамките на инициативата "една държава, две системи", която обещаваше, че начинът на живот в града - включително гражданските свободи, които са недостъпни в континенталната част на страната - ще бъдат запазени поне за 50 години.

Но потушаването на протестите, налагането на закона за националната сигурност от страна на Пекин и разрешаването на управлението само на "патриоти" се разглеждат от мнозина като неизпълнение на това обещание.

"Има смесица от сложни емоции", казва д-р Ли Мей Тин, преподавател по културни и религиозни изследвания в Китайския университет в Хонконг.

Пред британското консулство опечалените разтваряха чадъри, за да се скрият от палещото слънце, докато "God Save the Queen" звучеше тихо от мобилен телефон.

Родителите доведоха децата си, а един баща дори уви седеммесечната си дъщеря във флаг на Union Jack.

"Не си спомням някога да съм виждал хонконгци да правят това за някой починал лидер", казва пред Би Би Си Тед Хуи, бивш депутат от Хонконг, който сега живее в Австралия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Трън

Трън

15.09.2022 | 23:24

Мръсните колонизатори ще платят огромна цена.

Отговори
2 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?