4232

Скръбна вест! Отиде си голям тв водещ и природозащитник

„Той водеше безмилостна кампания за повишаване на осведомеността за тежкото положение на дивата природа и значението на всички видове“

 

Природозащитникът и телевизионен водещ Саймън Коуел, който водеше шоуто Wildlife SOS, е починал на 72-годишна възраст.

Кауел "почина мирно" в неделя, след "смела битка с рака", съобщи Фондацията за подпомагане на дивата природа, която той основа.

Отдавайки почит, благотворителната организация го нарече „един от уважаваните природозащитници в Обединеното кралство“, който беше „страстен защитник на защитата на дивата природа и екологичните каузи“.

 
В него се казва, че той е "посветил живота си на британската дива природа" и е "работил неуморно", за да осигури втори шанс на ранени и осиротели животни в дивата природа чрез спасяване, клинично лечение и рехабилитация.

„Той водеше безмилостна кампания за повишаване на осведомеността за тежкото положение на дивата природа и значението на всички видове“, казаха от благотворителната организация.

В своето изявление Фондацията за подпомагане на дивата природа също така каза, че Коуел е започнал да спасява и рехабилитира диви животни в дома и градината си в началото на 80-те години на миналия век като „разсейване“ от работата му като брокер в Лондон.

По-късно хобито му се превръща в работа на пълен работен ден и той създава благотворителна организация „Помощ за дивата природа“, сега Фондация за помощ за дивата природа, през 1987 г.

Коуел е известен със създаването и представянето на телевизионния сериал Wildlife SOS за Channel 5 и с участието си в Animal Planet на Discovery през 90-те години.

 
През юли 2022 г. Коуел сподели диагнозата си терминален рак на белите дробове. И фондацията започна апел в помощ на нов център за диви животни за организацията. Призивът, наречен „Последното желание на Саймън“, събра повече от £650 000.

Центърът ще включва местообитания, включително влажни зони и гори, в които дивите животни да направят домовете си, платформи за наблюдение, център за посетители и нова болница за диви животни.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?