4232

Скоро ще научим машините да вземат човешки решения

Изкуственият интелект тласна роботиката към нови върхове

Роботиката измина дълъг път от 60-те години на миналия век и изигра жизненоважна роля в растежа на индустрията. Днес изкуственият интелект тласка технологията към нова революция.

 

Към края на 2023 година в света има близо 3 милиона промишлени роботи, които работят в десетки хиляди фабрики и производства по цял свят. Числото може и да не звучи впечатляващо, но в случая е важен неговият контекст - само през миналата година са били интегрирани приблизително 400 хил. нови робота, а цифрата им се очаква да скочи до 700 хил. през 2024 година. 

Изкуственият интелект (ИИ) в роботиката има за цел да създаде интегрирана среда в индустрията, за да постигне по-добра автоматизация. Това се случва посредством широк набор от техники за автономно обучение, което да научи машините да вземат човешки решения и да изпълняват задачи в динамични условия. Само допреди 5-6 години роботите в индустрията изпълняваха единствено еднотипни и повтарящи се задачи, без да могат да реагират на промени както в самата работа, така и във външната среда.

Според мнозина учени роботиката и изкуственият интелект са технологиите, които ще бъдат от най-голямо значение през следващите години, и сливането на двете е най-голямата революция в съвременната история на човечеството. Това се доказва и от икономическите показатели - пазарът на ИИ роботика възлизаше на 6,9 млрд. щатски долара през 2021 година, а дори най-консервативните прогнози смятат, че ще достигне 35,5 млрд. долара до 2026-а, което на практика значи, че ежегодно той удвоява своя обем.  

Друг важен фактор за този бурен растеж се оказа глобалната пандемия. Тя принуди редица компании да намерят начини да работят от разстояние,

проправяйки пътя за интелигентни роботи,

които могат да бъдат програмирани и управлявани дистанционно. В последните няколко години много индустрии интегрираха ИИ роботи в своите дейности с цел повишаване на производителността, ефективността и по-добро клиентско изживяване.

От складова логистика и доставки до производство и обслужване - редица сектори вече използват комбинацията от двете технологии повече от успешно. Бумът на ИИ роботиката обаче е голямо предизвикателство, тъй като всеки нов сценарий изисква персонализирано разработване и адаптиране. Въпреки това вече има примери за редица индустрии, в които тази комбинация вече работи повече от добре.

Обслужване на клиенти: Задвижваните от ИИ чатботове стават все по-често срещани в приложенията за обслужване на клиенти. Тези автоматизирани обслужващи агенти могат да обработват редица заявки без необходимост от човешко участие. На практика колкото повече тези системи взаимодействат с хората, толкова по-добри стават и това е тенденцията, която всички ние най-лесно забелязваме в ежедневието ни.

Сглобяване: ИИ се е доказал като безценен инструмент в приложенията за роботизирано сглобяване, особено в сложни производствени индустрии като космическата. С помощта на усъвършенствани системи от камери ИИ на машината може да изпълнява различни задачи, като например първо да завари корпуса, а веднага след това да се прехвърли на някое от крилата на космическата совалка.

Изображения: В много индустрии - включително сглобяване и логистика - прецизните изображения са от решаващо значение. С помощта на ИИ роботите могат да постигнат подобрена зрителна острота и умения за разпознаване на изображения, което позволява по-голяма точност дори в най-малките детайли.

Машинно обучение: Машинното обучение е мощен инструмент за роботите. Като изследват заобикалящата ги среда, роботите могат да научат повече за околната среда, да намерят начини да заобиколят препятствията и да разрешат проблеми, за да изпълняват задачите по-ефективно. От домашни роботи, като прахосмукачки, до производствени роботи във фабрики машинното обучение помага на роботите да станат по-интелигентни и адаптивни в работата си.

Бъдещето на ИИ в роботиката е толкова мащабно, че дори в момента не можем да си представим какви възможности може да предостави само след 10 години. Следващият етап на технологията се нарича общ изкуствен интелект и

има потенциала да достигне нива на истинско човешко разбиране

и съзнание. Подобен тип машини ще притежават мобилност, сетива (като докосване, зрение и слух) и способността да взаимодействат с физически обекти, което ще позволи на системата да изпита незабавна обратна връзка от всяко действие, което машината предприема. Тази верига за обратна връзка позволява на системата да учи и разбира, доближавайки я до постигането на истински автономни машини.

В светлината на всички тези промени професиите също бързо се променят и на огромна част от човечеството се налага да се адаптират към тази нова реалност. Инженерите и ИТ професионалистите ще бъдат в центъра на всички тези промени, но всяка една индустрия ще бъде променена. Едно обаче е сигурно - още в нашия живот ще видим роботи, които допреди няколко години бяха възможни само в научната фантастика.

 

Toyota финансира у нас изследвания за домашен помощник с ИИ

Българският институт INSAIT и японската компания Toyota ще работят заедно по създаването на ново поколение робот с внедрен изкуствен интелект. В рамките на проекта ​японската компания финансира изследвания в областта на роботиката в България, като целта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ аудиокоманди, команди на естествен език и компютърно зрение за разпознаване на обекти. Този изкуствен интелект ще направи робота функционален за различни задачи в ежедневието.

Като пример се дава възможността роботът да е в помощ на възрастни хора или на такива в затруднено положение, които срещат трудности сами да извършват рутинни домашни задачи. Заедно с това в дългосрочен план подобен робот може да се превърне и в част от домакинствата навсякъде по света. Партньорството с Toyota е насочено към пресечните точки между изкуствения интелект и роботиката.

Разработването на робота е само част от взаимодействието между компанията и българския институт, което ще се разширява и надгражда в следващите месеци и години. Планира се и отпускането на още стипендии за изследователи в INSAIT в областта на изкуствения интелект и роботиката, като целта е да се привлекат водещи таланти в България, с помощта на които да се направят нови научни пробиви на световно ниво, посочват от МОН.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Един  не  от  вас

Един не от вас

13.04.2024 | 19:27

Зомбитата ще се зарадват стискайки смартфончетата си, докато разберат че са станали напълно излишни...

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?