Скопие пусна Спаска за добро поведение

Спаска Митрова беше освободена предсрочно от затвора "Идризово" в Македония вчера заради добро поведение. Митрова има двойно гражданство - македонско и българско. Младата жена е пусната     предсрочно 20 дни с решение на директора на затвора Миле Младеновски. Тя беше осъдена от македонски съд на три месеца затвор, защото не осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря. Спаска лежи в затвора "Идризово" от 30 юли.

Пред БНР Митрова заяви, че не й е било обяснено на какво се дължи освобождаването. Тя разказа, че в затвора са се държали с нея добре, но не е особено здрава.

Пред агенция МИА директорът на затвора е съобщил, че Митрова била една от най-примерните в затвора. Според чл. 206 от Закона за прилагането на наказанията директорът има право да освободи затворник предсрочно. В случая тази възможност е използвана и жената е пусната на свобода, посочи Младеновски. България е готова да помогне по всякакъв начин на Спаска Митрова, коментира българският премиер Бойко Борисов. Освобождаването <210> е толкова закъсняло, че дори не е повод за радост.

Радвам се за жената, че са я пуснали, но просто нямам думи за македонската правосъдна система, заяви той. Делото започнало след битов скандал доведе до скандал между България и Македония заради българското гражданство на Митрова, което, според осъдената и нейните родители, било причината за несъразмерните съдебни действия срещу нея.

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров дори заяви, че македонските власти съдят български граждани, за да ограничат процеса на ребългаризация на страната.

Според македонските власти случаят обаче е изцяло правен, а македонският президент Георги Иванов отказа помилване на Митрова. Според българското външно министерство обаче начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури дават основание да се смята, че мотивите на съда са били не само от юридически характер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?