71

Скопие проби и в САЩ: Македонец стъпил в Америка преди Колумб

Сенатори искат Месец на македонската култура и език в Щатите

Според Брендън Ф. Бойл от Пенсилвания първите данни за македонско присъствие в новите земи са от 1492 годината

Без да познават историята на Балканите, щатските политици изобщо не поставят под съмнение съществуването на македонска нация преди 1945 година 

Македонски братя измислили Синсинати чили

 

 

Скопие направи истински пробив на дипломатическия терен, след като убеди група сенатори и конгресмени да лобират за провеждането на Месец на македонското наследство и принос към Америка тази година. Ако идеята срещне подкрепа, още този септември ще бъде посветен на македонския език, история и култура и приноса на американските македонци към развитието на САЩ. 

Предложението идва от сенатора Брендън Ф. Бойл от Пенсилвания и колежките му г-жа Дингъл, г-жа Макклейн и госпожица Тени. В специална резолюция, отнесена до Комисията по надзор и реформа в Камерата на представителите, четиримата настояват, че САЩ дължат това на етническите македонци. В резолюцията щатските политици изобщо не се съмняват в съществуването на македонска нация и език преди 1945 година, каквато е официалната българска позиция по този въпрос. Името България изобщо не се споменава в в резолюцията, за разлика от тези на Гърция и Югославия. 

За разлика от България, Скопие има  своите големи лобисти в Америка

 

Недоумение будят и много от аргументите, с които сенаторите мотивират необходимостта от подобно честване. Ето и основните от тях: 

Стъпват в Америка заедно с Колумб

В резолюцията в подкрепа сенатор Бойл твърди, че първите доказателства за македонско присъствие в Северна Америка са от 1492 г; годината, в която Христофор Колумб открива континента. 

Според Бойл голямото преселение на македонци в Америка започва през 1880 г., когато десетки хиляди търсят граждански свободи и човешки права. Следват няколко вълни, предизвикани от Илинденското въстание от 1903 г., Балканските войни от 1912-1913 г., двете световни войни, Гражданската война в Гърция и политиката на комунистическа Югославия;

Македонците в САЩ - половин милион 

Над половин милион са американците с македонски корени, се твърди в документа, съставен от сенатор Бойл. Най-значителните македонски общности са в в Мичиган, Ню Йорк, Охайо, Ню Джърси, Индиана, Илинойс, Пенсилвания, Флорида, Калифорния, Аризона, Тексас и Вирджиния. За сравнение - според данни на Държавната агенция за българите в чужбина, нашите сънародници в САЩ са около 250 000.  

Любовта на американците минава през стомаха

Един от най-абсурдните аргументи за провеждането на Месеца на Македония в Америка е свързан с любимите храни на янките. Според сенатор Бойл, през 1922 г. имигрантите Том и Джон Кираджиев използвали стари македонски рецепти, които научили от своите родители, баби и дядовци, за да създадат популярното Синсинати чили. По-късно то става изключително популярно, а през през 2013 г.  е обявено за една от 20-те най-емблематични храни в Америка от Smithsonian. 

Друг аргумент, свъръзан със стомаха на американците, е фактът, че македонските имигранти разработили своя версия на известния хот-дог на Кони Айлънд в началото на 20. век. По-късно той става основно ястие в ресторантите в стил "Кони Айлънд" в целия Среден запад. 

Климе и Анита Ковачески от Маями пък са най-известната кулинарна двойка на Флорида. Техният ресторант CRUST е сред сред „100 най-добри ресторанта в Америка“ на Open Table за 2017 и 2019 г.

Най-големият успех в бранша обаче е на Мариан Байоф Илич и Майк Илич, които през 1959 година създават Little Caesars, превърнала се в третата най-голяма верига пицарии в света. 

Македонски ветеран написал любимата книга на Рузвелт

Според лобистите на Скопие писателят Стоян Кристоу е македонец, който емигрира в Съединените щати през 1911 година. Работил е като журналист, а през Втората световна война служи като офицер в американското разузнаване. По-късно е представител на щата Върмонт (1961-1962) и сенатор (1963-1972). Кристоу толкова силно пуснал корени в Америка, че написал книгата "Това е моята страна”, която била любимо четиво на президента Франклин Д. Рузвелт. 

Дарения за стотици милиони

Майк Илич и Мариан Байоф Илич дълго време плащали наема на известната активистка за граждански права Роза Парк в Детройт. През 2015 г. даряват на Държавния университет Уейн в Детройт $50 милиона. Чрез фамилните компании Ilitch Holdings, Inc. и Ilitch Charities пък синът им Кристофър Илич е дал над 220 милиона долара за различни младежки, спортни и социални каузи в Детройт. 

Фамилията допринася за глобалната репутация на Детройт с развитието на The District Detroit, който се превърна в модерен  спортен и развлекателен район, включващ театри, четири професионални спортни отбора и три многофункционални спортни обекта, включително модерната Little Caesars Arena, дом на Детройт Ред Уингс и Детройт Пистънс. В залата се провеждат шоу и събития от световна класа.

Американецът от Македония Андрю Пейкоф-старши от Калифорния основава Niagara Bottling, LLC през 1963 г. Във времето тя става една от най-големите частни компании за бутилиране на вода в САЩ. Пейкоф основава стипендиантската програма с ресурс от над 1,5 млн. долара. По време на бедствията в Тексас, Флорида и Вирджинските острови доставя милиони бутилки чиста вода за хората в нужда.

Предоставя безвъзмездна помощ от $10 милиона за Джейме Инициатива - грантове за изследване на фоликуларния лимфом, международни научни семинари и клинични награди.

Един Стоичков не стига

Докато България се надява знамето на спортната й слава в САЩ сам да развява Христо Стоичков, съседите от Скопие и техните американски лобисти вадят и под вола теле, за да изтъкнат македонския принос към развитието на спорта в Щатите. В резултат четири от осемте имена на жените, гравирани на Купа Стенли, са американките от Македония - Мариан Илич, Дениз Илич, Лиза Илич и Карол Илич Трепек. 

Сенатор Бойл цитира цяла поредица успехи в спорта, свързани с македонски американци, сред които Влатко Андоновски, старши треньор на женския национален отбор по футбол на САЩ; Сашо Цировски, треньор на мъжкия футболен отбор на Университета на Мериленд; Дино Делевски, бивш футболист на Milwaukee Wave и настоящ треньор на Chicago Inferno на MASL; Стефан Козлов, професионален тенисист; Кевин Кузманоф, бивш професионален бейзболист и настоящ треньор в организацията на Оукланд Атлетикс; Седи Осман, играл в  НБА за Кливланд Кавалиърс; Йован Кировски, бивш футболист и настоящ технически директор за Лос Анджелис Галакси; братята Джордж и Луис Нанчоф, бивши футболисти в NASL и MISL, и много други.

Дават на Америка плеяда известни лекари 

 Американецът от Македония д-р Леон Спероф от Портланд, Орегон, е признат за гигант в акушерството и гинекологията. Има значителни постижения в репродуктивната ендокринология, променяйки начина, по който се практикува медицина в САЩ.

Неговият сънародник д-р Джордж Дайкоф от Санкт Петербург, Флорида, пък е известен сърдечносъдов хирург, пионер в областта на детската сърдечна хирургия, която беше непозната област през 70-те години на миналия век. През 1984 г. той инсталира пейсмейкър при най-малкото недоносено бебе. 

Д-р Питър Т. Джордж спечели три олимпийски медала за САЩ във вдигането на тежести, преди да стане търсен специалист по орална медицина, един от първите, лекувал успешно обструктивна сънна апнея. 

Заради всичките тези големи постижения на македонците в Америка сенатор Бойл призовава хората в САЩ да участват активно в честванията на Месеца на Македония. 

Интересно е дали в него ще се включат представителите на родната диаспора в САЩ, които все така се чувстват сами в опита да осъществят своята американска мечта, припявайки си в момент на тъга Дядо-Вазовата "Де е България". 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Ѓорѓи Делчев -Гоце

Ѓорѓи Делчев -Гоце

06.03.2022 | 09:21

Да прашам Татаро-Бугарите во која земја лежат посмртните останки на Гоце Делчев . Се разбира аманетот му е исполнет во својата земја мајка Република Македонија .

Отговори
0 0
Ѓорѓи Делчев -Гоце

Ѓорѓи Делчев -Гоце

06.03.2022 | 09:18

Се борев за независна и обединета Македонија :Вардарска,Егејска и Пиринска 50% од народот во Бугарија имаат Татарско потекло !!! ТОЛКУ ЗАВРШЕН ЦИТАТ !

Отговори
0 0
Петела

Петела

31.01.2022 | 11:07

Винаги съм смятал,че американците от САЩ са пълни идиоти,тъй като плиткоумието им е уникално. Прав е колегата,че в България е пълно с не по-малко плиткоумни русофили.

Отговори
14 1
Не се чудете!

Не се чудете!

29.01.2022 | 22:49

Твърде много "българи" са заети да бранят глупостите на Русия, боготворят я като комплексирани безумци и се надсмиват над собствената си държава. Там изтича енергията. Затова Македония взима надмощие.

Отговори
21 5
obratno pisane

obratno pisane

02.02.2022 | 09:31

А още по-голяма глупост не сме чели,че имало българи русофили,затова са виновни и за македонския въпрос.Престанете с тази пошлост,че покрай Украйна,има българи,които не виждат как все Русия ''напада,напада'' всеки ден горката Украина.Дори Зеленски се скара на американците,че заради това ''нападане''икономиката им търпи спад и големи инвеститори масово напускат.

Отговори
1 0
Цицерон

Цицерон

29.01.2022 | 19:40

Е сега ми светна,кви лумпени има във кравария....

Отговори
24 1
Цицерон

Цицерон

29.01.2022 | 19:37

Епа оно макетата са били даже и преди индианците в хамерика.и првиот президент е бил макядонац

Отговори
32 0
Цицерон

Цицерон

29.01.2022 | 19:31

Ха ха ха ха ха чух че некакъв макядонац,отворил нощен бар на Марс.....

Отговори
28 0
Оня

Оня

29.01.2022 | 18:15

Аз съм историк отдавна не бях чел по-голяма глупост

Отговори
40 1
Цицерон

Цицерон

29.01.2022 | 19:43

Язе баце съм ядран физик на ти не верувам ха ха ха ха ха

Отговори
16 0
хахаха

хахаха

29.01.2022 | 14:03

Докато нациналисти-фашаги и седесари се опитваха да обесняват, как Путин, руснаците били за македонската нация, американците им го забиха отзад, до макарите!

Отговори
13 13
Абе

Абе

29.01.2022 | 14:00

Вето, вето, ама до кога. Още веднъж ще си проличи че сме прост народ, избираме все неудачните, неспособните хора. Щом и тези ще ни се "качат на главите", как си мислите ще ни уважават ли другите. Не сме народ, шепа жалки и настървени едни срещу други хорица, затова ще ни унижава дори и макетата.

Отговори
37 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?