Следвайте ни

Скопие призна: Пътят на Македония към ЕС минава през София

viber icon

Македонските ни колеги се държат като охранители на митове, заяви проф. Ангел Димитров

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че пътят на страната към Европейския съюз минава през София, съобщава скопският вестник "Слободен печат", цитиран от dnes.dir.bg.

"Истина е. Решението се приема с консенсус. Без одобрението на България не може да има решение. Ние може само да сънуваме, че това решение ще бъде взето без България. Това не може да се случи и затова искаме да убедим нашите приятели от българска страна, че договорът, който създадохме, е добра основа за изграждане на нашите отношения и за превъзмогване на различията. Те имат нужда от допълнителна гаранция, че ние няма да бягаме от договора", каза Османи пред ТВ21.

Португалското председателство на ЕС и министърът на външните работи Аугущу Сантуш Силва в предложението за решаване на спора между Северна Македония и България са положили грижи да бъдат включени очакванията на двете страни, заяви пък премиерът Зоран Заев, цитиран от "Независен весник". Той отговори на журналистически въпрос във връзка със съдържанието на португалското предложение за решаване на спора, който в петък представиха Сантуш и еврокомисарят за разширяване и добросъседска политика Оливер Вархей.

"Ние казахме, че това е добра база и добра основа за решение. Сериозно дискутирахме за предложението, ще продължим със срещи", заяви Заев и отбеляза, че е изненадан, че членка на ЕС, която е от другата страна на европейския континент, която не е толкова близо до Балканите и не е толкова детайлно запозната, е била креативна и изобретателна, за да намери решение.

"Затова казахме, че винаги може да се намери решение, ако има добра воля от двете страни", заяви Заев.

„Македонските ни колеги се държат като охранители на митове, но започвам да мисля дали ще се държат вече и като идеолози на тази антибългарска позиция, на която сме свидетели през последната година“, каза междувременно пред bTV проф. Ангел Димитров - съпредседател от българска страна на съвместната комисия между София и Скопие, която трябва да изглади историческите въпроси.

По-рано съпредседателят от македонска страна проф. Драги Георгиев каза, че подходът на страната ни е да очакваме Република Северна Македония да приеме всичко без да реагира.

„Когато имаме тотално разминаване на гледните точки и не желаем да видим необходимост от промени в интерпретацията на миналото, говоря за македонските колеги, тогава действително се губи доверието в професионалната и колегиална работа“, смята Димитров.

Той добави, че е изненадан от конфронтационния тон на своя колега. Според Димитров една от водещите тези от македонска страна, която се явява и ябълка на раздора е непризнаването на нацията и езика.

„Признание има, но то е след Втората световна война и това е коректната гледна точка от страна на българския политически елит. Това е в тотално противоречие с тезите, които се опитват да поддържат нашите колеги, те се опитват да спекулират“, смята Димитров.

На коментар от македонска страна, че заради политическите процеси у нас работата на комисията се забавя, той каза, че това е несериозно.

 

Коментари (4)

Ццц

Ццц

26.05.2021 | 03:45

Португалците може да не знаят, но ние знаем, че сите макета са мекерета!

Отговори
0 0
Иван

Иван

26.05.2021 | 01:07

Вето до дупка, гадове мръсни посърбаци!!!

Отговори
2 0
УМЕН

УМЕН

25.05.2021 | 21:29

В Този случай Русия неможе да се намесва в тяхна полза и наша вреда както беше досега...

Отговори
2 0
Стоичков

Стоичков

25.05.2021 | 15:53

Първи ви признахме за държава/без никакви териториални и етнически претенции/,подписахте договор за добросъседство/който явно не изпълнявате/,подкрепихме ви за членство в Нато,където ви приеха и почнахте с номерата че лесно ще започнете и преговори за членство в ЕС като обикаляте и се жалвате от нас по всякакви начини.Е,явно сте го разбрали по трудния начин,а ние чакаме да се наиграете и да седнете и изчистите недоразуменията който сами сте създали.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?