2374
Следвайте ни

Скопие не хареса условието на новия премиер Кирил Петков, 6 месеца било твърде дълъг срок

viber icon

Maкедонският министър на външните работи Бухар Османи не остана доволен от заявката на новия български премиер Кирил Петков, че може да регулира кризата между двете държави за шест месеца.

"Шест месеца е твърде дълъг период в контекста, в който се намира регионът. Има много отворени въпроси. Мисля, че този период не ни устройва. Такъв подход трябваше да има отдавна. Първата междуправителствена конференция не е по-различна от останалите. Нямаше нужда целият регион да се държи като заложник ", каза Османи пред местната "ТВ 24".

Той призова за повече натиск върху България с цел РС Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз.

"Трябва да продължим с напрежението и поставянето на кратки срокове. Ние сме напълно готови и имаме право да извършим натиск върху България и ЕС", каза Османи, цитиран от БГНЕС.

Буяр Османи каза, че по време на среща на "Съвета по Общи въпроси" вчера "не е бил повдиган въпроса за грешното тълкуване на историята и за първи път България не е посочила нито една вина на РСМ".

На провелия се снощи в Брюксел Съвет "Общи въпроси" България потвърди, че на този етап не одобрява преговорната рамка на Северна Македония. В интервю за "Financial Times" българският премиер обаче обясни за нов подход на София, който трябва да доведе до резултати за шест месеца. Петков разясни, че още през януари ще заработят работни групи и за културата, икономиката и инфраструктурата .

Специалният представител на правителството в Скопие за България Владо Бучковски от своя страна коментира, че основният въпрос е липсата на доверие.

В момента се работи по подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската блокада по пътя на Северна Македония към ЕС.

В протокола трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Засега България не дава много сигнали, че действително ще "пусне" Скопие към ЕС в първата половина на следващата година. Обявеният от Петков нов модел за регулиране на отношенията не дава гаранции, че Скопие ще започне да изпълнява българските изисквания, а новото коалиционно правителство се разбра, че ще следва същата политика като досега – без компромиси към македонците.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин за пореден път в сряда каза, че позицията на България не е променена.

"Позицията е залегнала в коалиционното споразумение. Тя ще бъде надградена с идеи за нови съвместни комисии за сътрудничество, но докато РСМ не изпълни ангажиментите, искани от българската страна, България не може да даде старт на преговорите", посочи Кристиан Вигенин от БСП за РСМ.

На този фон управляващите в Северна Македония не спират да демонстрират оптимизъм, че се готви бърз пробив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Виж къф фъпрост

Виж къф фъпрост

15.12.2021 | 20:03

Мъ той Путков ще изкара ли цели шест месеца

Отговори
1 0
Помак-овски

Помак-овски

15.12.2021 | 17:58

Бухар Османи е чист антички мАкедонец!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?