2374

Скопие нареди обиск на българския културен център в Битоля

Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация ще прави обиск на българския Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, съобщи БГнес. Официално писмо за това е било връчено днес на председателя на сдружението Люпчо Георгиевски. В него се казва, че на 4 август 2022 г. от 12:00 ч. ще бъде направен оглед на помещенията на културния център и се отправя предупреждение, че на длъжностните лица трябва да бъде осигурен достъп до тях.

В писмото се уточнява, че съгласно Закона за предотвратяване и защита от дискриминация комисията може да извърши преглед на документацията и на помещенията, както и да изиска и да прибере копия от документи, свързани с конкретен случай и дискриминационни практики, зачитайки правото на личен живот.

Откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба, припомня БГнес. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

На 21 април, само седмица след отриването му, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля.

Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия. Според него събитието по откриването на този център е „нещо повече от провокация, тъй като разбуди духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич”.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб. Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо бе пуснат на свобода.

По време на антиеворпейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски бе сред основните оратори. Той изгори демонстративно "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение", които според него били равностойни на фашизъм.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ееее

Ееее

30.07.2022 | 00:09

А ма тия макета си просят псувните.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?