1553

Скопие бесни за наш евродепутат за "комунистически изкопаеми" и "югославски отрепки".

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди публикация на българския евродепутат Александър Йорданов, както и счупването на стъкло на културния клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, което нарече "вандалски акт" и призова за разкриване и наказание на извършителите, съобщава БТА.

Вчера вечерта е била разбита витрината на клуба в Благоевград, който беше открит на 30 октомври миналата година по частна инициатива. Инцидентът стана в деня на честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев, който премина с напрежение на границата, а трима българи бяха арестувани.

Във Фейсбук профила си Пендаровски изразява съжаление "за инцидентите на македонската граница, причинени от група граждани на България, водени от депутати в техния парламент".

"Изразявам съжаление, че не сме свидетели на осъждане на атаките, насочени срещу македонски полицаи и македонски институции. Поздравявам служителите на полицията и компетентните органи за проявеното достойнство и професионализъм при справяне с агресивните вандали", написа Пендаровски.

Той коментира и написаното във Фейсбук профила на бившия посланик на България в Северна Македония и настоящ евродепутат Александър Йорданов, "което съдържа обиди и унизителни фрази за македонския народ, напълно неуместни за дипломат и член на Европейския парламент".

"В случая добавям, че не става въпрос само за липсата на елементарна култура от негова страна, но и за най-грубата форма на език на омразата, която е безпрецедентна в историята на македонско-българските отношения. За съжаление териториалните претенции и отричането на македонската нация станаха ежедневие. За подобни негативни прояви очакваме навременна и адекватна реакция от официална София", написа Пендаровски.

В публикацията си евродепутатът от ГЕРБ Йорданов нарича македонците "комунистически изкопаеми", "червени боклуци" и "югославски отрепки".

"Много дълго ще висите пред портите на Европа. Ще клечите пред тях, докато не ви уврат кратуните за историческата истина, че сте срамни наследници на достойни македонски българи. Че сте се отродили от своя български народ. Ще има дълго да чакате за европейско членство, защото поведението ви е на сърбомани. И защото не сте достойни да носите името македонци, което е името на македонските българи", пише Йорданов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Та си правете изводите КОЙ КОЙ Е!

Та си правете изводите КОЙ КОЙ Е!

06.02.2023 | 08:36

"комунистическите изкопаеми", "червени боклуци" и "югославски отрепки" ДАРИХА ТАНКОВЕ на братска Украйна, а ние консерви с грах!

Отговори
16 0
Къде ги нарича така?

Къде ги нарича така?

06.02.2023 | 05:11

Йорданов нарича македонците "комунистически изкопаеми", "червени боклуци" и "югославски отрепки". ?????? Четох какво е казал, не видях подобни думи?

Отговори
8 1
Ветор!

Ветор!

06.02.2023 | 04:03

Да го духат... евпопейскиот ветор..

Отговори
4 4
Макаци

Макаци

06.02.2023 | 04:01

Супееер... Европа през срина цъфара... Макаци... шимпанзета .

Отговори
6 4
С Е В Е Р М А К

С Е В Е Р М А К

06.02.2023 | 01:45

Нагло, по-нагло, най-нагло, С Е В Е Р М А К !

Отговори
7 3
Александър Йорданов

Александър Йорданов

06.02.2023 | 01:38

ГНЯВ! ЕС БЕЗ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ! Днешното скандално поведение на македонската гранична полиция на границата между България и Северна Македония, както и още по-отвратителното поведение на македонския политически елит и на македонски граждани в Скопие във връзка с честването на годишнината от рождението на националния герой на България Гоце Делчев, изпраща еднозначно послание: Република Северна Македония няма място в Европейския съюз . За пореден път стана ясно, че националреволюционер като българина Георги Делчев няма нищо общо с днешните македонци, които са copy paste на най-отвратителните комунисти от югославско време. На тяхната враждебна спрямо България десетилетна политика трябва да се сложи край. Чух и лидерa на опозицията в тази страна Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ, който активно работи срещу своята страна в интерес на съседна Сърбия. А най-вероятно и на Русия. Днес той призова нас, българите, да гледаме в бъдещето, в 21-ви и 22-ри век. Веднага му отговарям: защо, като искате да гледате в бъдещето, застроихте центъра на Скопие с антични сгради? Защо фалшифицирахте дори градското архитектурно пространство? Няма бъдеще за такива комунистически изкопаеми като вас - титовисти, червени боклуци, югославски отрепки. Много дълго ще висите пред портите на Европа. Ще клечите пред тях, докато не ви уврат кратуните за историческата истина, че сте срамни наследници на достойни македонски българи. Че сте се отродили от своя български народ. Ще има дълго да чакате за европейско членство, защото поведението ви е на сърбомани. И защото не сте достойни да носите името македонци, което е името на македонските българи. И то какви само българи: Пърличев, братята Миладинови, Пейчинович, Делчев, Груев, Сандански, Александров, Михайлов. Наистина ми писна. И затова като евродепутат призовавам всички български политици, млади и стари, десни и леви, либерали и зелени, зрели и недозрели, към заемане на твърда и непоколебима позиция в защита на българската история, култура и народност в Македония - минала и днешна. Защото в тази географска област, част от която днес заема независимата държава Северна Македония, е живял и все още живее българският народ.

Отговори
14 0
А бе,Стево Пендаровски,я тия всички измислени обвинения си ги кажи на

А бе,Стево Пендаровски,я тия всички измислени обвинения си ги кажи на

05.02.2023 | 23:47

Мутрата си и на мало’умните ви служби,представляващи властта ви-и гранични,и митница,и КАТ,и всичките ви милиционерски репресии,дето прилагате върху народа ни.И я да замълчиш,че си нагъл и евтинджос,както ясно личи и от соя ти”Пендар-овски”-има една поговорка чужда,точно ти приляга»ωνομα και πραμα»:по смисъл-изцяло оправдаваш името си,точно му отговаряш.Та…дотук с милиционерските номера и провокации,наиграхте се,макета!Нагли,нахални до безбожност,безродници,че и нагло обвиняват нас за собствените им действия!А от “официална София” може да получиш само от 3-те по-дългото.И Александър Йорданов дори не си го слагай в устата,светлинни години има,за да го стигнеш!!!И целият ви народ е така в сравнение с нашия!Завистливи нещастни,неграмотни населници на земите НИ!!!

Отговори
18 4

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?