49

Скочиха ли цените в Одрин? Хиляди българи тъпчат багажници с дрехи и храна ВИДЕО

Тези дни Одрин отново е залят от български туристи, дошли да пазаруват преди новогодишната нощ. Огромни опашки от превозни средства се образуваха на ГКПП Капитан Андреево/Капъкуле. Хиляди туристи с лични превозни средства, автобуси и дори пеша атакуват Турция. Още от петък има задръствания на обществените пазари и историческите базари в града.

Българи, дошли в Одрин за новогодишни покупки, образуваха дълги опашки и на входовете на града,  като трудно се намира място за паркиране в центъра. Най-предпочитаните места от посетителите бяха градският пазар, историческите базари, търговски центрове и близките ресторантчета, предлагащи класическия пържен дроб.

Търговците на градския пазар, който е честа дестинация за българските туристи, споделиха, че са доволни да видят българите отново, тъй като в последните месеци пазаруващите от България бяха намалели. Почти всички паркинги в близост до пазара са пълни с коли с български номера. Българите напускат пазара с много артикули - от дрехи до храни. По традиция напълниха багажниците на колите си, отбелязва турската агенция Демирьорен (DHA) в репортаж от Одрин.

Селахатин Акмеше, един от търговците на пазара, подчерта, че бизнесът е много добър преди Нова година. „Всички са добре. Може ли някой да каже, че е зле в момента? Тази година няма много хора от Гърция, но клиентите ни от България се завърнаха.“

Българите и тази година предпочетоха да пазаруват в граничните райони до Одрин поради курсовата разлика. Тези дни един лев се разменя за около 16,65 TRY. Редово пътуващи български граждани обаче твърдят, че търговците са увеличили цените, тъй като левът се е повишил спрямо турската лира. Кемал Чингьоз, президент на Асоциацията на търговците и занаятчиите в Одрин (EDESOB), заяви, че цените са нормални. „Ако търговците купуват скъпо, разбира се, че ще продават скъпо. Цените в Турция за търговците на едро се променят ежедневно поради инфлацията, затова се налага да се отразят и на цените на дребно. Нещо, което сте купили преди месец, не е възможно да го намерите днес на същата цена.  Разбира се, че е поскъпнало, но и курсът на лева се е повишил, така че стоките в Одрин остават изгодни за българите. За това не липсват клиенти."

Чингьоз допълни: „Цените са непосилни за турците, не за българи и гърци, защото 1 лев се разменя за около 16,65 лири. 

Чингьоз настоя допълнителни гишета на граничните пунктове да бъдат отворени само за български и гръцки туристи поради огромния наплив на чужденци. „Вярно е, че има задръствания на пунктовете. Това е и една от причините някои  български туристи да не искат да пътуват до Турция." Ние изразихме това на губернатора на Одрин в миналото. Казахме, че трябва да има отделни преференциални гишета и само български и гръцки туристи, да могат преминават по-лесно границата, но от губернаторството заявиха, че това не е възможно. Ние повтаряме нашето искане за това, ако е възможно и в съответствие със законовите разпоредби“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дидо

Дидо

31.12.2023 | 10:56

Има ли банани? Да внимават като се навеждат и да носят ламаринени гащи че може да влезе бахура

Отговори
7 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?