2374

Скъсаха френското предложение в парламента на РСМ, протестиращи мятат яйца

Парламентът на Република Северна Македония обсъжда в четвъртък т.нар. френско предложение за започването на преговори за членство в Европейския съюз, докато пред сградата му се провежда поредния протест.

"Предатели", "Смърт на фашизма на ЕС", "Свобода за Македония" са част от лозунгите на демонстрантите, които са организирани от опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", съобщава "Медиапул".

Протестиращи пред парламента оставuха отпечатъци с червена боя по улицата и се опитаха да замерват с яйца сградата.

Пред официалния вход на парламента протестиращите поставиха макет на гилотина с червено знаме с петолъчка и надпис "Френско предложение".

Пред македонските депутати говори председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза, че ЕС уважава македонския език и идентичност, а “двустранните въпроси като тълкуването на историята не са изискване в преговорите за присъединяване“.

Минути след началото на заседанието на парламента в Скопие за обсъждането на предложението за преговорна рамка с ЕС беше дадена едночасова почивка. Искането за прекъсването беше на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стояновска.

Преди това тя демонстративно скъса предложението за преговорна рамка и обяви, че иска едночасово прекъсване, "за да размислят и да върнат този документ, където му е мястото - в правителството“.

Гласуването става с обикновено мнозинство, каквото би могло да бъде получено с гласовете на СДСМ, коалиционния ѝ партньор ДСИ и по-малките албански партии, които също го подкрепят.

Управляващата коалиция, обаче, е много нестабилна и наблюдатели не изключат възможността да падне.

На пресконференция Йован Митрески, координатор на депутатите от мнозинството, посочи, че тези заключения трябва да бъдат задължителни за правителството.

"Правителството, чрез държавната делегация за преговори с ЕС, се задължава последователно да се придържа към решимостта за зачитане на идентичността, езика и македонския въпрос. Преговорите трябва да се водят на принципна основа, при зачитане на уникалността на македонския народ. Правителството се задължава македонският език да бъде изброен без добавки и бележки под линия. Правителството се задължава по време на преговорите и след това да не обсъжда различно решение за македонския език от посоченото в преговорната рамка. Двустранните въпроси, свързани с преговорите с България, не трябва да бъдат критерий, от който ще зависи присъединяването на страната към ЕС", се казва в предложените от управляващите заключения, според които преговорната рамка трябва да бъде приета, а правителството е задължено да включи заключенията във встъпителното изказване на първата междуправителствена конференция.

EK: Уважаваме вашата идентичност и език

“Уважаеми македонци, изслушах внимателно опасенията по отношение на македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние напълно уважаваме това. Затова в преработеното предложение пише македонски език без квалификация от ЕС“, се обърна към македонските депутати преди началото на заседанието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Скопие.

Предложението, подчерта Фон дер Лайен, зачита и вашата национална идентичност.

“Принципът на самоопределение е особено важен за всеки от нас. Може да разчитате на мен като председател на ЕК да гарантирам, че процесът на присъединяване стриктно спазва европейските принципи и стандарти“, подчерта Фон дер Лайен.

Добросъседските отношения и международното сътрудничество са част от ДНК на европейската интеграция, каза тя.

“Позволете да ви уверя още веднъж. Двустранните въпроси като тълкуването на историята не са изискване в преговорите за присъединяване“, каза Фон дер Лайен.  

"Това е времето да направите крачка към нашия ЕС. Договорът от Преспа беше пример и отвори пътя ви към НАТО и за две години Република Северна Македония показа, че има истинска добавена стойност към Алианса и знам, че същото ще се случи и когато станете член на ЕС. Вече показахте витален капацитет да направите вашето общество по-добро. Имате силно досие за човешките права, свободни медии, добър модел за мултиетническо общество".

По думите ѝ предложената от ЕС преговорна рамка защитава интересите на Република Северна Македония.

"ЕК винаги е била и продължава да бъде на ваша страна. Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз", каза тя и допълни, че още следващата седмица би могла да бъде направена и следващата стъпка - първата междуправителствена конференция, която ще означава старт на преговорите на страната с ЕС.

Думите ѝ бяха посрещнати с ръкопляскания. Част от депутатите от опозицията обаче бяха облечени с познатите от протестите тениски с изписано "не" и плакати, отхвърлящи предложението с надписи "Народни предатели", "Народът казва не", "Езикът е идентичността", а депутатът от "Левица" Димитър Апасиев постави на трибуната пред нея плакат с надпис "не".

Протестиращите пред сградата на парламента изслушаха с възгласи и освирквания словото на председателя на Европейската комисия. Част от тях успяха да влязат на тревните площи между металните ограждения и полицейския кордон и замеряха сградата на парламента с тоалетна хартия и яйца.

На среща с премиера Димитър Ковачевски Фон дер Лайен отбеляза, че мястото на Северна Македония и Западните Балкани е в Европейския съюз и това е единственият път, който води към по-добро бъдеще за настоящите и бъдещите поколения.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че очаква обсъждане по същество на предложението и призова депутатите да мислят държавнически, подкрепяйки предложението.

От ВМРО-ДПМНЕ също призоваха депутатите да мислят държавнически, като не подкрепят предложението.

Очаква се и в четвъртък да продължат протестите в Скопие срещу "българизацията", които се водят от ВМРО-ДПМНЕ и опозиционната партия "Левица".

"МВР ще вземе всички мерки, за да гарантира безопасността на депутатите и на законодателната власт", каза министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, цитиран от БТА.

Проектът на френското председателство получи подкрепата на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Димитър Ковачевски и на най-голямата албанска формация - Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети, която участва в правителството. Подкрепа за предложението на Париж дадоха и двете албански партии, които са в опозиция. На практика френското предложение ще има подкрепата на около 70 народни представители в 120-местния парламент, oтбелязва БГНЕС.

Гласуването на преговорната рамка става с обикновено мнозинство, докато промяната на конституцията е необходимо две трети мнозинство в македонския парламент, което на този етап трудно може да бъде осигурено заради острата съпротива на ВМРО- ДПМНЕ.

Едно от условията към Скопие, за да започне реални преговори за членство в ЕС, е да промени конституцията си и да впише българите наравно с останалите народности.

Очаквайте подробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ценности на Запада

ценности на Запада

14.07.2022 | 19:51

Интересно политическо явление - Нито С.Македоноя, нито България иска това френско предложение, но от ЕС с всички сили и средства се стремят да го наложат! Нашите продажници го приеха, но македонците показаха, че са борбен народ.

Отговори
1 1
За съжаление

За съжаление

14.07.2022 | 22:33

Ще им спретнат война...може и нас да вкарат.

Отговори
0 0
Много ЯК френски макарони

Много ЯК френски макарони

14.07.2022 | 19:00

Направо НЕ истина НАЛИ Двустранните спорове исторически между България и Македония не са предмет ХИЗОБЩО на дневен ред за вашето включване във Еврогейският ни съюз КАЗА другарката Лайняна А Ко казаха Кирчо Кокорчо и чифутска компания вече не важно Щото Лайняната чифутка изплю камъчето Демек истината Къф макарон са ни приготвили чифутите Мъ и Македонците даже не искат да го ядат тоя макарон

Отговори
2 2
Мъ друго си е да те бъхте чекмедже у шкембе

Мъ друго си е да те бъхте чекмедже у шкембе

14.07.2022 | 18:47

Ехххх И нашия македонец Караосманов чифут ако беше толкова лют друга щеше да бъде работата А то само сергия за Бугарски пашапорти една без друга Божия промисъл

Отговори
2 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?