Следвайте ни

Скъпото злато открадна блясъка на зрелищните племенни сватби в Източна Турция 

viber icon

Количеството на златните накити показвани в Турция може да не е толкова, колкото по богатите индийски сватби, но сватбите в източните и югоизточните региони на Турция, населени предимно със семейства от кюрдски и арабски произход, също са повод да покажат силата и богатството на рода. До сега не липсваха сватби на които на булката да се кичат по 3-5 килограма златни бижута, но тази практика вече изглежда невъзможна. 

Влошаващият се икономически климат в страната, довел до драстичен скок на цените на златото и бижутата, поражда безпокойство за бъдещите двойки.

Метина, е добре голям племенен род в източна Турция, чието население  наброява около 1 милион, се стреми да намери решение на този нов проблем. След искания от по-млади членове, племето реши да ограничи обичая мъжът да предоставя бижута на бъдещата си съпруга. Старейшините на племето казват, че младоженците ще бъдат пощадени от прекомерни разходи и вече могат да доставят само пет златни гривни, два пръстена и чифт обици.

Айдън Пиринчиоглу, който оглавява Metina-Der, сдружение, което обединява членовете на племето, каза вчера пред репортер, че се надяват това да вдъхнови и други племена в региона. „Ние сме голямо семейство, разпръснато из Турция и имаме близо 100 000 членове само в Диярбекир. Нашата асоциация успя да сложи край на враждата между семействата през последните четири години. Икономическите проблеми, произтичащи от исканията на семействата на булките за бижута, тласнаха много млади мъже към отчаяние. Да даваш любов на своя значим човек е по-добре от това да даваш бижута “, каза той.

Юсуф Дурмаз, проповедник и член на племето Метина, каза, че старейшините са решили да се съберат, за да обсъдят този „належащ въпрос“. Той каза: „Във време на високи цени на златото не всеки може да си позволи сватби. Решихме да определим граница, която ще бъде достъпна за всички и се надяваме, че това ще сложи край на враждуването и несъгласията в общността ни. Това иска нашият пророк Мохамед, когато казва, че най-благословената сватба е тази с най-малко разходи “.

Нури Агач, който ръководи бижутериен магазин в Диярбекир, казва, че решението на племето ще бъде добро за младите младоженци, но лошо за бизнеса му. „Сега те ще похарчат около 70 000 TL (около 9 000 $) за гривни, обици и пръстени. Преди това биха похарчили до 300 000 лири “, каза той.

Разбира се тази година друг много важен фактор за невъзможността за провеждане на пищни церемонии, са и драстичните забрани за събиране на хора, заради мерките за превенция от коронавирус.

Министерството на вътрешните работи от септември наложи нови ограниченията за сватби и церемонии, във всички 81 провинции на страната.

Големите събирания като сватби на открито и други традиционни тържества са строго регулирани. Продължителността на сватбената церемония е ограничена до час, със забрана за танци и сервиране на храна и алкохол. 

Освен това на сватбената церемония не могат да присъстват граждани на възраст 65 и повече и под 15 години, които не са роднини от първа и втора степен на булката и младоженеца.

Най-малко един държавен служител трябва да присъства на сватбената церемония, за да наблюдава и контролира мерките за сигурност. 

В случай на неспазването им се предвиждат строги глоби.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

.russe

.russe

03.10.2020 | 10:34

Кюрди, да не са в къщата ти.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?