Следвайте ни

Скандално! Прибират гуми във византийски дворец на 700 години

viber icon

Исторически параклис, за който се смята, че е на 700 години, е открит в задния двор на магазин за гуми в квартал Фатих в Истанбул .

Параклисът, значителна част от който все още е непокътнат, но е в плачевен вид поради немaрливо стопанисване, се използва от търговец, за да съхранява стотици стари гуми.

Собственикът на имота премахнал гумите и други предмети складирани в параклиса, след като разговарял с репортери. Той твърди, че покривът, изграден със стоманени колони над параклиса и околните тухлени постройки са построени, за да „защитят историческата сграда“.

„Пазехме това място, след като се настанихме тук“, каза той.

Историкът Сюлейман Фарук Гьончуоглу отбеляза, че сградата е една от оцелелите части на тъй наречения "молдовски дворец" , а това е източно православна църква, издигната през византийската епоха.

Той заяви, че работата тук е много важна за специалистите по архитектура и история, като подчерта, че сградата е и отворена лаборатория за тях.

Позовавайки се на факта, че тухлените и каменните решетъчни системи на сградата могат да се видят ясно отблизо, историкът отбеляза, че параклисът е отворена база данни за историците на град Истанбул.

Дворцовия комплекс, чийто малка част от руините му са останали до днес, е бил предоставен на войводите след присъединяването на молдовските земи към османците, е на път да изчезне.  

Известна като Молдовският дворец, сградата се смята, че е от византийския период, но е реконструирана през 1504 г. и е била обявена за консулството на войводите, живели по това време в Истанбул.  Представители на Молдова също са живели в този дворец и са извършвали бизнеса си от двореца.  С течение на времето, когато държавните администратори се преместили от двореца, сградата се превърнала в място, където чуждестранни гости били посрещнати.  По време на големия пожар в Истанбул през 1784 година, великолепния дворец се превърнал в пепел, и бил изоставен.  Теренът, където се е намирал дворецът, се използва като градина в продължение на много години след пожара, каменните останки са останали недокоснати.  След основаването на Турската република регионът Фатих е засегнат най-много от бързия прираст на населението.  Района е застроен и руините на молдовския дворец са забравени. 

Докато последното останало парче от историческия паметник е заплашено от изчезване, историческата баня Тихтаб, разположена на няколкостотин метра, също е била жертва на непланирано строителство.  Две жилищни кооперации се издигат над историческия паметник, за който се твърди, че е построен през византийския период и е бил използван като баня през османския период. 
 
Архитект Доган Хасол каза, че "историческите и културни ценности от миналото са наследството на човечеството и е наше задължение да ги защитаваме без дискриминация на религия, език, раса и националност." 

Предстоят консервационни и реставрационни работи на терена, за да може да бъде отворен за туристически посещения. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Топ новини

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?