71

Скандалният Борис Джонсън се оттегля! Вижте точно кога

Премиерът на Обединеното кралство има още 8 седмици на поста, пише "Политико"

 

Премиерският мандат на Борис Джонсън ще приключи на 6 септември според графика, договорен в понеделник вечерта от шефовете на Консервативната партия.

Премиерът на Обединеното кралство трябва да се оттегли от ролята си след осем седмици, след като нов лидер на торите бъде избран при гласуване на членове на партията, приключващо на 5 септември. Наследникът на Джонсън вероятно ще поеме поста лидер на консерваторите и министър-председател на Обединеното кралство на следващия ден - вторник, 6 септември. Това пише "Политико", цитиран от "24 часа".


Греъм Брейди, председателят на Комисия 1922 на торите, която определя графика, обяви условията в понеделник вечерта, след като правилата бяха одобрени от управителния съвет на Консервативната партия.

Номинациите за лидерския пост ще бъдат отворени и ще приключатвъв вторник. Кандидатите за лидерство на торите ще трябва да си осигурят подкрепата на 20 свои колеги депутати до края на деня, за да попаднат в бюлетината за гласуване, преди първото гласуване сред депутатите тори на следващия ден, каза Брейди.

Всеки кандидат, който получи по-малко от 30 гласа при първоначалното гласуване в сряда, ще бъде отстранен. Очаква се в четвъртък да се проведе второ гласуване, при което ще отпадне всеки кандидат с по-малко от 30 гласа, а в противен случай - кандидатът, класиран на последно място. Третото гласуване сред депутатите, ако се наложи да се проведе такова, е насрочено за следващия понеделник, 18 юли. Очаква се следващите гласувания да се провеждат всеки ден при същите условия, докато останат само двама кандидати.

След това двамата последни оцелели ще бъдат подложени на гласуване от редовите членове на Консервативната партия, които са общо около 200 000 души. Ще се проведат предизборни дебати в цялата страна, а победителят в това гласуване ще замени Джонсън на поста министър-председател.

Борис Джонсън влезе на Даунинг стрийт през юли 2019 г. след подобен процес, провокиран от оставката на Тереза ​​Мей.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
упадък

упадък

13.07.2022 | 06:17

Бай, Бай, Джон Сън. Ще ни липсват смешките ти, с които заспивахме. Гледайте да изберете достоен заместник - все такъв смешник....

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?