71

Скандални разкрития: Юристката на Ружа превела €16 милиона на арабски шейх

Фейсал бин Султан Ал Касими имал бизнес отношения с Ружа Игнатова,  дал й 4 флаш памети с 230 биткойна на стойност 48 млн. евро, съдействал й за бизнеса ѝ в Дубай

 

Екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска е превела 16 млн. евро на шейх Фейсал бин Султан Ал Касими от сметка на фирмата ѝ “Би Енд Ен Консулт”. Тази финансова операция е определена като съмнителна още през януари 2018 г. в постановление на Специализираната прокуратура. Магистратите тук са работили по случая с Ружа Игнатова, но по молба за разследване от Германия, където криптокралицата е обвиняема за измами и пране на пари. По това време обаче Ружа Игнатова вече е изчезнала, пише "24 часа".

Фирми на Дилкинска, включително и “Би Енд Ен Консулт”, са ползвани в схемата на Ружа Игнатова за прането на пари от измамените инвеститори в “Уанкойн”. Това става ясно от делото за екстрадицията на юристката, работила в централата на компанията в София.

16-те милиона евро са били наредени към сметка на дубайския шейх в Обединената арабска банка на 22 октомври 2015. Ал Касими е директор там. Той е наследник на Султан бин Салим ал Касими. Основанието за превода от Дилкинска към шейха е “плащане на клиент”, но преводът е бил спрян.

Международни изследователи разкриха през последните години, че арабският

шейх е имал бизнес отношения с Ружа Игнатова

Той ѝ дал 4 флаш памети с 230 биткойна на стойност 48 млн. евро, както и съдействал за бизнеса ѝ в Дубай, където са регистрирани компаниите ѝ.

Друга съмнителна операция, която Специализираната прокуратура открива по молбата за разследване от Германия, са 15 млн. евро, наредени през юни 2016 г. по сметка на фонд “Фенеро Екуити Инвестмънт” в банка на Каймановите острови. През август на същия фонд са наредени 4,5 млн. евро, отново в банка на Кайманите. 

Ирина Дилкинска

Ирина Дилкинска


Ирина Дилкинска не е била привлечена като обвиняема. В документите по екстрадицията ѝ има информация и за разследване на Софийската градска прокуратура от 2015 г., прекратено след няколко месеца. По него също са изследвани паричните потоци на “Би Енд Ен Консулт”, както и на “Леон Груп 7”. Те са били управлявани от Дилкинска, но са били част от схемата на Ружа Игнатова за

трансфера на парите от измамите към нейната компания “Рисг Лимитед” в ОАЕ

Тогава Дилкинска е разпитвана като свидетел.

След изчезването на Ружа през 2018 г. у нас е приета и молба за разследване от Италия. Приобщена е към тази от Германия. През 2019 г. постъпва и молба от САЩ. Разследващите там са изпратили и схемата за прането на пари от измамените инвеститори в “Уанкойн”. Дружествата, контролирани от Дилкинска, се включили в операциите, защото банките не искали да откриват сметки и да обработват пари, включително на инвеститори в компанията. И това са показания на Константин Игнатов, брата на Ружа, който стана лице на криптопирамидата след изчезването ѝ. Така новите инвеститори, които са убеждавани, че ще печелят в бъдеще, са превеждали парите по сметки на съществуващи, които пък ги превеждали към “Уанкойн” в България. Открити са сметки в ОАЕ, Грузия, Германия, Хонгконг, Сингапур, през които са получавани пари за т.нар. обучителни пакети. Описани са и фалшивите инвестиционни фондове в чужбина, създадени от съратника на Ружа Марк Скот, към които Дилкинска е превела като посредник 354 млн. евро и 10 млн. щатски долара.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Загорял

Загорял

25.03.2023 | 16:29

Може ли да го сложа между бомбите.

Отговори
1 0
Дон Кикот хохохо

Дон Кикот хохохо

25.03.2023 | 12:59

Ружа-циганката я ядат рибоците отдавна, а адвокатката за сикиш не става, та не знам къв шейх я клатил :))) Тея са си ачик- ачик мазни мошенички и си заслужават съдбата!

Отговори
3 0
Тошко

Тошко

25.03.2023 | 11:50

Мале тия милиони за ништо ги нямат То преводи то измами то свят друг е Тва за нормални хора ли е ????

Отговори
6 1
Охааааа

Охааааа

25.03.2023 | 10:26

Шейхът дали ги е мандръсал, барабар с юристката?

Отговори
7 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?