71
Следвайте ни

Скандалът се разгаря! Кристалина отвръща на удара

viber icon

Българката обвинява в манипулация офиса на предишния президент на СБ - американеца Джим Йон Ким

 

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева разкритикува като "неверни и фалшиви инсинуации" заключенията на независимо разследване на твърденията, че докато е била на висок пост в Световната банка (СБ) е оказвала натиск върху служители да манипулират данни, за да изглежда бизнес климатът в Китай по-благоприятен, предаде Ройтерс, цитиран от dnes.dir.bg. 


В изявление, което планира да направи пред Управителния съвет на МВФ, Георгиева обвинява офиса на предишния президент на СБ - американеца Джим Йон Ким, - в манипулация. Тя обяснява, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в ежегодната класация на СБ "Да правиш бизнес", което би подобрило значително позициите на страната.

   
Засега бившият президент на Световната банка не е отговорил на запитването на Ройтерс за коментар.

Миналата седмица СБ публикува доклад за разследването, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale). Според него високопоставени представители на базираната във Вашингтон международна финансова институция са оказвали неправомерен натиск върху свои подчинени да подправят данни в полза на Китай, за да отиде той на по-предно място в класацията "Да правиш бизнес" за 2018 г. Предполагаемите нарушения са били извършени в момент, когато СБ е търсела подкрепата на Китай, за да увеличи своя капитал, отбелязва Ройтерс.

Управляващата директорка на МВФ вече заклейми изводите от разследването на УилмърХейл, публично и пред своите подчинени. В изявлението, което планира да направи пред ръководството на фонда, българската икономистка влиза в по-големи подробности, отбелязва агенция Ройтерс, която се е запознала вчера със съдържанието на текста.

Според Кристалина Георгиева разследването прави "неверни и фалшиви инсинуации. . . че моите колеги в Световната банка и аз надуваме рейтинга на страна в класацията "Да правиш бизнес" в замяна на капиталови ангажименти. "Нека бъда ясна: такова нещо не се е случвало и никога няма да се случи под моето ръководство", подчертава тя.

 


Георгиева посочва, че усилията й да не допусне данните за Хонконг да бъдат взети предвид при определянето на рейтинга на Китай са показали нейната загриженост класацията на Световната банка да е честна.

Според българската икономистка разследването на УилмърХейл е стигнало до погрешно заключение, че тя е поискала от служители на СБ да се съобразят с очакванията на Китай за рейтинга му в класацията "Да правиш бизнес", тъй като е била обезпокоена, че в противен случай той може да не подкрепи увеличаването на капитала на банката.

Съжалявам, че мои колеги "не са вярвали, че могат да говорят открито, за да повдигнат пред мен въпроси за честността на данните", казва тя и уверява, че си е била поставила за цел установяването на по-добра комуникация.

   Кристалина Георгиева влезе в списъка  на 100-те най-влиятелни жени във финансите в САЩ

Чуха се призиви управляващата директорка на МВФ да подаде оставка заради случая. Нейни бивши колеги обаче я подкрепиха, отбелязва Ройтерс.

Управителният съвет на МВФ се събра във вторник, за да се запознае с предварителен доклад на етичната комисия на фонда, и реши да проведе ново заседание в скоро време.

   Министерството на финансите на САЩ ще разследва обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Вчера председателката на комисията зафинансовите услуги към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Максин Уотърс нарече "много обезпокоителни" заключенията на независимото разследване за "неправомерно влияние на Китай" в СБ и за роля на Кристалина Георгиева при "манипулиране на данни за (доклада) "Да правиш бизнес" по нареждане на китайското правителство".

"Това подкопава репутацията на Световната банка и също така поставя под въпрос сегашното ръководство на МВФ, където честните данни са критично важни за неговата мисия и където неправомерното влияние на една сила, преследваща користните си интереси, може да изложи на риск стабилността на глобалната финансова система", коментира Уотърс.

Сегашният президент на СБ Дейвид Малпас, също американец, каза, че заключенията на разследването на УилмърХейл "говорят сами за себе си". Той обаче не влезе в подробности, отбелязва Ройтерс.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Бибитко триохрснитко

Бибитко триохрснитко

29.09.2021 | 07:10

Рачков Пръдлето ще оправи в буквалния смисъл България, гласувайте за този имбецил и ще се оправим. А СБ не я мислете.

Отговори
0 0
Биткойнър

Биткойнър

25.09.2021 | 19:40

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
Нюанси

Нюанси

25.09.2021 | 17:00

Да, нищо ново под слънцето. Като чете човек словоблудствата на една самозабравила се нашенка, правя аналогия с един нашенски шланг /пожарникар/ , който никога не е виновен, който е най потготвен да ни управлява /краде/. Името няма да споменавам - задачка закачка. Та на шланга винаги са му виновни Орешарски, Путин и гадовете. Та атаката е най-добра защита, но не там - там най-напред подават оставката......

Отговори
8 6
СТАЛИНА

СТАЛИНА

25.09.2021 | 17:19

ПОЖАРОГАСИТЕЛ бих опотребил фместо "пожарникар" ако става дума за Генералисимуса с Доктората по милиционерските науки. Оти оскърбяваме честните и почтени пожарникаре - они НЕ КРАДАТ!

Отговори
4 5
намръщенЪ

намръщенЪ

25.09.2021 | 16:29

Давай, Кристи! Като чета имената на предшественика ти, хич не ми приличат на американски, това е някакъв азиатски жълтурко

Отговори
3 6
СТАЛИНА

СТАЛИНА

25.09.2021 | 17:12

"Като четеш имената..." на американеца (където ВСЕКИ е пришелец!) няма нужда гальовно да зовеш "Кристи" милата СТАЛИНА, майна! "Кристо" едвали не, дрън-дрън... четял имената, ама не 'сичките

Отговори
3 4
Иво

Иво

25.09.2021 | 15:15

Смях Е пак е по добре от посланник, крадящ парфюмчета.

Отговори
5 6
Грънча от ПОТната телевизия

Грънча от ПОТната телевизия

25.09.2021 | 14:15

Комунистите са виновни, Путин и руските шпиони!

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?