Следвайте ни

Скандал за трафик на хора в Европа с турски служебни паспорти

viber icon

Медии разкриха, че стотици хора са пътували в Европа от Турция със служебни „сиви паспорти“, предоставени от няколко общини и повечето от тях не са се завърнали обратно в страната. 

Миналата седмица в турската преса бе съобщено, че 43 души са посетили Германия за „екологично обучение“ със сиви паспорти, издадени със съдействието на община Йешилюрт в провинция Малатия в източна Турция, но след това не са се върнали.

"Сиви паспорти" са служебни задгранични паспорти издавани от Турция на граждани които отиват в чужбина по държавни проекти, като за тях не се изисква Шенгенска виза, при пътуване в Европа. 

Турското министерство на вътрешните работи прекрати временно разрешението на общините да издават сиви паспорти, като е започнато разследване по случая. 

Тази седмица медиите изнесоха факти, за подобен трафик на хора, станал и през няколко други общини, сочейки към престъпна мрежа. 

На 19 април турското МВР заяви, че са започнати разследвания в шест общини в Турция по случаите на трафик на хора, представени като фолклорни танцови организации, културни ваканции или младежки организации.

Журналистът на Хабертюрк Севилай Йълман обяви, че „стотици други хора“ са незаконно отведени в Европа от турските области Ербаа в Токат, Тушба във Ван, Йълдъръм в Бурса и др. Йълман също представи свързани документи относно сивата паспортна схема.
„Моите източници твърдят, че измерението на тази скандална организация, която използва  програма за обучение на тема „Околна среда“, е по-голямо, отколкото се смята и по този начин над 1000 души са изведени в чужбина досега.“

Във втора статия Йълман цитира човек, който е заминал по тази схема в Германия и казва, че трафикантите са им отнели сивите паспорти, когато са пристигнали там.

Ремзи Буданчър от новинарския сайт "Артъ Герчек", базиран в Кьолн, публикува свидетелствата на двама души, прехвърлени контрабандно от Турция до Хановер. Единият мъж, каза, че е платил 6000 евро на каналджии, за да заминат за Германия, като са пътували през януари 2020 г. с автобус. „С нас имаше и други хора. Те раздадоха сивите паспорти, издадени на наши имена. Пътуването ни продължи една седмица с автобус от Бингьол през Истанбул. Не се сблъскахме с проблеми по границите“, каза той. "Разбира се, бяхме научили наизуст какво да кажем. Отиваме в Германия в рамките на проекта свързан с околната среда. Ще се обучаваме 10 дни”. Свидетелят каза още, че те са подкупили граничари в Унгария.
Втори човек, който говори пред журналистите, каза, че е имало хора от различни провинции, които са се присъединили към тях, всички с такива паспорти. 

Опозиционния турски вестник "Сьозджу", написа, че скандалът се е разпространил и в Германия. Вестникът съобщава, че прокуратурата в Хановер е започнала разследване срещу организатори на схемата по трансфер на хора от Турция.  Въпросът е внесен в дневния ред на парламента в Долна Саксония и Бавария.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Gele

Gele

22.04.2021 | 10:06

Teq sa primitivni. Tazi strana da se zakrie a mumunite kam Iran irak

Отговори
0 1
Anatema

Anatema

23.04.2021 | 06:02

PISLIK KAFIR!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?