2374

Скандал в САЩ! Обвиниха Доналд Тръмп в опит за преврат, дъщеря му свидетелства срещу него

Срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са повдигнати обвинения за опит за преврат, свързани с щурма в Капитолия от 6 януари 2021 г. Това стана ясно в началото на изслушванията за нападението, водени от Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ.

След почти една година разследване комисията започна да показва видеозаписи на свидетелски показания от високопоставени представители на Белия дом. Сред тях са синът на бившия президент Доналд Тръмп-младши и дъщеря му Иванка. Този месец се очакват общо 6 изслушвания.

Заместник-председателят на комисията за Републиканската партия Лиз Чейни каза, че Тръмп е "подпалил пламъка на атаката", а демократът Бени Томпсън посочи, че бунтът е застрашил американската демокрация.

Поддръжниците на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на 6 януари миналата година, когато беше срещата на депутатите за потвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

В първите часове от изслушванията бяха излъчени кадри от показания на бившия главен прокурор на САЩ Бил Бар, според когото твърденията на бившия президент, че изборите са били откраднати, са неоснователни.

„Не можем да живеем в свят, в който действащата администрация остава на власт въз основа на своето мнение, неподкрепено с конкретни доказателства, че е имало измама на изборите“, каза бившият главен прокурор.

На изслушването е пуснат и запис от показанията на Иванка Тръмп, в който тя казва, че „приема“ становището на прокурора. Дъщерята на бившия държавен глава бе и негов съветник.

Депутатите представиха тези думи на Бар и Иванка Тръмп, както и други материали, като доказателство, че 45-ият президент на САЩ е дезинформирал поддръжниците си и всъщност ги е подтикнал към противозаконни действия.

Самият Доналд Тръмп определи процедурата по разследването като "политическа измама" и отново намекна, че ще се кандидатира за президент на предстоящите избори през 2024 г. Тръмп продължава да поддържа тезата си, че победата на Джо Байдън за президент е изборна измама.

 Председателят на комисията Бени Томпсън каза, че 6 януари е кулминацията на "опит за преврат" и нагъл опит за сваляне на правителството.

"Насилието не беше случайно. Това беше последната възможност на Тръмп", допълни още той.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Събитието умишлено беше насрочено така, че да се излъчи в най-гледното време - с надеждата да се събере голяма телевизионна аудитория в опит Демократическата партия да укрепи позициите си, посочват някои анализатори, съобщи "България днес".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Еммм

Еммм

10.06.2022 | 12:59

Еми то май наистина е време за преврат. Демоните са озверяли.

Отговори
3 3
демоникрация

демоникрация

10.06.2022 | 12:54

Тръмп и републиканците бяха "изработени" от добре подготвена схема за компромати. Демократите разполагаха с хора навсякъде. Както мафията ГЕРБ е оплела държавата с партийни калинки и свои фирми.

Отговори
5 5
До демоникрация

До демоникрация

10.06.2022 | 21:53

Президентските избори в Америка през 2020 бяха абсолютно законни. Тръмп имаше около 60 съдебни процеса които не намериха нарушения. Хората не го искаха и не гласуваха за него заради управлението му през първия му мандат. Няма никаква конспирация.

Отговори
2 0
Любопитен

Любопитен

10.06.2022 | 11:25

Путин дали ще го спаси и сега?

Отговори
8 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?