Следвайте ни

Скандал в Европарламента: Супата поскъпна, скочи до €1

viber icon

Служителите на Европейския парламент побесняха заради внезапно увеличение на цените в стола на учреждението и заявиха, че това оставя "най-демократичната европейска институция с най-недемократичното обедно меню", пише "Политико".

Увеличенията, извършени през последните дни, докато повечето членове на ЕП и служителите на парламента са на почивка или работят извън Брюксел, повишиха цените на някои от продуктите с 25% и повече – и предизвикаха официално оплакване от синдикатите на европейските служители.

Една порция пържени картофки, която преди това струва две евро, сега струва 2,50 евро, докато цената на лучената супа се увеличи до 1 евро от 80 цента.

Увеличенията включват добавяне на белгийски данък добавена стойност, който по-рано не бе таксуван за институцията, както и повишаване на цените, които съвпадат с подписване на нови договори с частни доставчици, които влязоха в сила на 5 август.

"Супата е едно, но салата и дори кафето са много по-скъпи", каза един служител на Парламента от Полша, докато хрупаше порция апетайзери за 8 евро.

Говорителят на парламента заяви, че промените, включително новите такси за ДДС в Брюксел и планът за издаване на нови договори на нови доставчици, са били съобщени на членовете на ЕП и служителите, както преди, така и след публикуването на новия търг през декември 2018 г.

Служителите на Парламента се оплакват, че по-високите цени, съвпадащи с новите договори за доставчици, никога не са били обявени предварително, което е довело до шок, докато те са зареждали подносите си през последните дни.

За да се добави сол, а може би и лют сос, в раната, служителите на Парламента забелязват, че цените в столовете на Европейската комисия и Съвета са чувствително по-ниски – институциите, за които мнозина в парламента смятат, че вече получават ненужно благоприятно отношение от пресата и обществото.

Ако смятате, че няма основа за междуинституционални съперничества в Брюксел, освен разногласията по отношение на миграционната политика и дългосрочния бюджет на ЕС, помислете отново: Цената на супата сама е причина работниците в Парламента да се побъркат.

В четвъртък супа от боб борлоти и паста в столовата в Берлеймон, изпълнителният щаб на Комисията, беше предложена само за 63 цента. В Парламента супа минестронe беше 1,30 евро, дори по-скъпа от супата с лук от 1 евро. (Не се разсейвайте от въпроса кой яде супа през август. Това е Брюксел, където палта често са необходими и по това време на годината).

Във всеки случай ситуацията не се различава с лятната кухня. Салатения бар? Чудовищните 1,30 евро на 100 грама в Парламента в сравнение с 82 цента за 100 грама в Комисията.

Или какво ще кажете за вегетарианска чиния? Зеленчуков кус-кус беше 7,50 евро в Парламента в четвъртък, в сравнение с едва 4,95 евро за вегетариански вариант на Комисията: чили без месо.

А какво ще кажете за Съвета - където държавните и правителствените ръководители се събират за срещите на върха (и за собствените си специално приготвени ястия)? Всички ресторанти са затворени в момента - може би доказателство в подкрепа на заявлението на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, че Съветът работи само на непълно работно време.

Но дори когато са отворени, цените в столовите на Съвета все още са по-ниски, отколкото в Парламента.

Пържолите в столовата Justus Lipsius на Съвета (сега затворен за целогодишен ремонт) никога не струваха повече от 8 евро, казаха дългогодишни служители и това включваше безалкохолна напитка. В Парламента ентрекотът е 11,50 евро в сравнение с 9,17 евро за контрафиле (най-близкото сравнение) в Комисията или само 6,01 евро за обикновен стейк де боф.

Представителите на парламента заявиха, че една от причините за сравнително по-високите им цени е решението за премахване на субсидиите за данъкоплатците, които все още продължават да съществуват в другите институции - което означава, че всъщност цените са по-демократични, тъй като европейските избиратели не се радват на субсидирани обеди.

Според протокола от заседание на служителите на Парламента през март, субсидиите, които някога струваха на европейските данъкоплатци 5 милиона евро или повече на година, на практика са елиминирани, а годишният бюджет за обществено хранене намаля до под 1 милион евро. (Парламентът управлява столове в Брюксел, Страсбург и Люксембург).

"Краят на преките хранителни субсидии през 2015 г. и постепенното ценообразуване, свързано с развитието на цените на хранителните продукти на пазара, позволиха намаление от 70 процента в бюджета на Парламента, отпуснат за сектора на храните и ресторантьорството", каза говорителят на парламента Делфин Колард пред "Политико", допълва "Фокус".

Колард каза, че таксата за ДДС "не означава, че цените автоматично са с 12 процента по-високи от преди". Някои заведения за обществено хранене вече бяха начислявали данъка, каза тя, а новите цени отразяват и премахването на субсидиите.

Работниците на Парламента обаче заявиха, че по-високите цени, начислени от новите доставчици, са само едно от няколкото увеличения през последните години, които по-рано са привлекли оплаквания. И когато се комбинират с налагането на 12-процентов ДДС, който по-рано не беше прилаган, те казват, че увеличението на цените в процентна база е далеч надминало всяко увеличение на заплатата.

Независимо от цените, храната в Парламента е сравнително добра, казаха служители и една бърза дегустация изглежда потвърди тази присъда. Определено не е като НАТО, където някои служители на Алианса оприличават храната в столовата с атака с химическо оръжие срещу свободния свят.

Все пак, в епоха от нула до отрицателни лихвени проценти и продължителна ниска инфлация в много страни от еврозоната, увеличението от 25 процента на всичко изглежда неразумно.

Според служителите на профсъюзите, това не е просто неразумно, но несъобразно, като се има предвид, че много служители, които използват столовата, не са с голяма власт, високоплатени политически помощници, а скромно компенсирани секретари, портиери, служители по сигурността и, е, работници от столовата.

И дори най-добрата храна в стола продължава да е... храна от стола - факт, който по някакъв начин влиза в по-ясен фокус в контекста на повишаването на цените.

Например, заслужава ли порция предястие mille-feuilles de legumes (които изглеждаха подозрително като куца лазаня) с цена от 8 евро? Или какво ще кажете за същата цена за другото предястие: чиния с нарязана шунка (суха и крехка в краищата) с малко твърдо сварено яйце, маруля и домат?

Наистина ли парче от чийзкейк в Парламента струва наистина 4,70 евро, особено когато тортите и пайовете в Комисията могат да се предлагат само за 2,74 евро?

В известие до персонала, Генерална дирекция "Инфраструктура и логистика" на Парламента каза, че служителите получават много повече храна при новия режим - те също получават по-питателни възможности и по-екологосъобразни операции. И данъкоплатците спестяват благодарение на един единствен голям договор, който се раздели на осем различни концесии с различна големина, казаха служители.

"Според новите договори офертата за кетъринг ще бъде допълнително усъвършенствана, включително нови менюта със здравословни, свежи и качествени съставки, разширен избор на хранителни вещества, намаляване на използването на материали за еднократна употреба и подход без отпадъци, нов дизайн, модерна комуникация, позволяваща на членовете и персонала да се информират по-добре ида получават обратна връзка и удължено работно време", се казва в бележката. "Всички договори имат силно екологично и социално измерение и постепенно ще предлагат напълно безплатни услуги."

"Всеки ресторант ще продължи да предлага ежедневно ястие на фиксирана цена, като допълнително намаление се отпуска на обучаващите се и студентите", добавя бележката, отбелязвайки, че 12-процентовият ДДС е намалената ставка за храна.

Един служител на Парламента, който разнасяше купа с лучена супа, призна, че цените са по-високи, но не изглеждат възмутителни. Служителят, който не би дал името си, но говореше с ясно изразен френски акцент, призна, че храната не е лоша, но бързо добави: "Мисля, че е по-добре в Страсбург".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Горките те

Горките те

16.08.2019 | 06:54

Просто са за съжаление. "Марица" защо не организирате да им съберем малко помощи. Не бива да стоят гладни!

Отговори
2 0
Надя

Надя

15.08.2019 | 23:59

Мале,малее!Ама недейте така!С тези ниски заплати как ще го понесат това безбожно увеличение???

Отговори
2 0
Дии

Дии

15.08.2019 | 21:24

Т9 е опасна работа, Може да обърка всяко изказване.

Отговори
0 2
Dii

Dii

15.08.2019 | 21:21

Хане, взимай чемодана, влизал и право в Ракийката. Много евтини внушения правиш. Няма да ти платят полагаемите молейки.

Отговори
0 2
ХАН

ХАН

15.08.2019 | 18:09

В България вече не искаме да сме роби, така че да се прави референдум и да излизаме от тоя техен си евросъюз. Всички стоки идват от Китай, всичката ни храна е от Турция, колите вече почти всичко е внос от Щатите! За кво ми е Европа - унищожиха ни селското стопанство, разрушиха ни заводите, изкупиха ни тока и комуникациите... тая държава вече не е наша!

Отговори
5 2
Митре

Митре

15.08.2019 | 18:05

Ами шо ке ги праим сега нашенците? Ке изпосталеят. Айде да соберем паре, ке пращаме колети, нема да се излагаме я. А на оне Слабаков, требва и цигаре да му пратим.

Отговори
6 0
БАСТА

БАСТА

15.08.2019 | 18:01

Бахти наглите... тука супа под 2лв. няма а сме на заплата 500 евро, тея били "полуядли" че им дигнали цената на евро а са на 17хил заплата?! И ще ми разправяте тука че без Европа не мога, я пак?!

Отговори
8 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

15.08.2019 | 17:24

Гадини гадни,за каква скъпотия ми говорите вие бе джендъри.Защо не дойдете в БЪЛГАРИЯ,та да видите какво значи скъпотия.Получавате по един чувал пари за заплати,а сте тръгнали да ревете,че супата ви е станала едно евро.Масово българският народ получава за заплата жълти стотинки,а супата в най-обикновената закусвалня е не по-малко от 2.30 лв.Така,че ако искате дайте да се сменим,вие елате тук,а ние ще дойдем на вашето място,тогава ще видим кон боб яде ли.

Отговори
16 0
Бай Ганьо

Бай Ганьо

15.08.2019 | 17:18

Самозабравили се прасета!

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?