49

Скандал: Укрепват срещу земетресения Капалъ чарши, търговци негодуват

Реставрационни екипи в историческия базар Капалъ чарши в Истанбул пробиха стени и монтираха дебели греди, което предизвика остра реакция от собствениците на магазини там.

Въпреки че голяма част от реставрацията на Капалъ чарши е завършена, операциите продължават в някои части на базара.

Хюрийет

В 563-годишната историческа структура с повече от 4000 магазина от известно време се провежда мащабна реставрационна и укрепителна дейност срещу евентуално земетресение в Истанбул. Повечето от работата, извършена по инфраструктурата, инсталациите, подовете и основните стени, е почти завършена.

Хюрийет

По време на реставрацията, която се очаква да приключи в краткосрочен план, намесата в участъка, известен като „Шарк Кахфеси“, стана предмет на дискусия.

Според твърдението на търговците там, стените на конструкцията в участъка са били пробити от реставраторския екип преди около месец, а през следващите седмици между срещуположните стени на пробитите места е монтирано дебело подпорно съоръжение.

Ихсан Саръ, член на Научния комитет на Програмата за възстановяване на Капалъ чарши, заяви, че желязното поддържащо съоръжение е поставено срещу възможно земетресение поради статичния риск в района.

Собствениците на магазини от своя страна реагираха на ситуацията, като твърдят, че оборудването създава визуално замърсяване и уврежда стените на историческата сграда.

Хюрийет

От община Истанбул направиха изявление относно укрепването на обекта срещу земетресения, като заявиха, че има проблеми в някои локализирани участъци и те ще бъдат решени възможно най-скоро.

Те се защитиха, че подобни нестандартни решения се наложило да бъдат прирожени само в няколко точки на Капалъ чарши, който обхваща площ от 42 хиляди квадратни метра. „Реставрационните работи, извършени в сътрудничество с губернатора на Истанбул и управата на Капалъ чарши, ще бъдат завършени през следващите дни.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?