46

Скандал: Турция може да оспори суверенитета на 14 гръцки острова, ако не бъдат демилитаризирани

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, в брифинг за Анадолската агенция показа карта с означени 14 гръцки острова в източното Егейско море, за които Анкара каза, че може да оспори техния гръцкия суверенитет.

„Демилитаризирайте островите сега или ще повдигнем въпроса за суверенитета“, каза Чавушоглу в интервю за държавната информационна агенция.

Той твърди, че Гърция нарушава условията на договорите от Лозана (1923) и Париж (1947) и трябва да продължи с тяхното демилитаризиране.

В противен случай, предупреди той, ще започне дебатът за суверенитета на островите.

Това не е първият път, когато Турция повдига този въпрос, но за първи път Анкара представя конкретна карта на островите, за които твърди, че вижда „проблем“ и назовава всичките четиринадесет острова.

Гръцките острови, за които Анкара е притеснена са: Самотраки, Лемнос, Лесбос, Псара, Самос, Патмос, Икария, Лерос, Кос, Тилос, Карпатос, Кастелоризо, Родос и Сими.

Миналата седмица Гърция изпрати писмо до Организацията на обединените нации, в което опроверга едно по едно „неисторическите“ турски претенции относно демилитаризацията на източното Егейско море в контекста на двата договора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
кой ще ги спре?

кой ще ги спре?

01.06.2022 | 15:38

Така и Южен Булгаристан могат да придърпат за вилает!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?