Следвайте ни

Скандал: Медсестри слагат по половин доза COVID ваксина и продават останалото

viber icon

Неотдавнашно разследване на три медицински сестри, обвинени в продажба на фалшиви ваксини, разкри по-страшна реалност. Доклад на държавната телевизия TРT Хабер разкри, че заподозрените са инжектирали половината от съдържанието на ваксините, а останалото количество са  продавали.

Медицинските сестри са работили в частна болница и са приложили по половин дози ваксини срещу COVID-19 на неизвестен брой хора.

Заподозрените са обвинени в продажба на дозите по 15 евро (150 турски лири) за флакон, въпреки че не е ясно на кого са продали ваксините в страната, тъй като ваксинациите са безплатни и лесно достъпни. Те продавали дори и празните флакони от използваните ваксини за по 20 лири, като твърдели, че някои си правели колиета от тях. 

Сестрите бяха задържани миналата седмица. Други трима служители на същата частна болница бяха освободени под гаранция в очакване на окончателното решение на съда. Заподозрените ще бъдат съдени по обвинения в измама, застрашаване на здравето на другите и подправяне на официални документи за ваксинация.

Тези дни в страната беше разбита и друга схема за издаване на фалшиви негативни ПСР тестове.  От 6 септември неваксинираните хора в Турция, трябва да си правят по два теста седмично, за да могат да използват градски транспорт, както и редица масови обществени мероприятия. Това важи и за редица професии в държавния сектор. 

Турция до момента е приложила над 103 милиона дози от COVID-19 ваксините, като над 48 на сто от 81 млн. населението е напълно ваксинирано. Междувременно в страната вчера бяха отчетени най-високите стойности от месеци, с близо 28 хил. нови дневни случай на коронавирус, както и 276 починали.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?