Следвайте ни

Скандал: Глобиха университет за измама с ваксини на политици

viber icon

Огромен скандал с ковид ваксини избухна в Полша. Варшавският медицински университет ще бъде глобен най-малко 250 000 злоти (70 000 долара), защото е ваксинирал срещу коронавируса местни знаменитости и политици, без те да си изчакат реда. Това съобщи днес на пресконференция здравният министър Адам Неджелски, предаде ТАСС.

Според него става дума за "преднамерени действия". "Лицата са били невярно заявени", каза той и подчерта, че те са били записани като лекари, които получават имунизация с предимство.

В Полша масовото ваксиниране започна на 27 декември, но според правителствения план на първо време трябва да се ваксинират само здравни работници. Варшавският медицински университет обаче обяви миналата седмица, че е ваксинирал 18 известни лица от областта на културата, които да са посланици в кампанията за ваксинация.

Нарушенията, открити само през първия ден от проверките, са основание за глоба в размер над 250 000 злоти. Това е минимално наказание за университета, нарушил нормите от националната програма за ваксинация, каза Адам Неджелски.

Скандалът около ваксинирането на полски знаменитости и политици избухна в началото на новата година. Сред имунизираните са например евродепутатът Лешек Милер и известната актриса Кристина Янда.

Замесените обясниха, че са им били предложени излишни дози ваксина, които щели да се развалят при отказ от тяхна страна, посочва ТАСС.

Ваксинацията в Полша започна на 27 декември. Имунизирани са вече 85 000 души. Страната е получила 670 000 дози ваксина. От 15 януари ще бъдат записвани всички желаещи.

Имунизацията е безплатна и доброволна. Всички ваксинирани ще получават за потвърждение справка и електронен код, които им дават възможност да не спазват редица ограничения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?