Скай нюз: Атентаторът от Локърби - Меграхи е починал

Извършителят на атентата над шотландския град Локърби през 1988 г. Абдел Басет ал Меграхи е починал, съобщи британската телевизия Скай нюз, цитирана от Ройтерс. Британското външно министерство не е потвърдило съобщението, а шотландското правителство проверява информацията. Шотландският адвокат на Меграхи, Тони Кели, категорично отрече съобщението на "Скай нюз". "Той определено не е мъртъв", заявил Кели пред Ройтерс.

През август шотландските власти освободиха Меграхи от хуманитарни съображения, тъй като той беше неизлечимо болен от рак на простатата и се очакваше да умре до няколко месеца, припомня БТА. Решението разгневи американското правителство и роднините на 189 американци, които загинаха в атентата, отнел живота на общо 270 души.

На 21 декември 1988 г. над шотландското градче Локърби беше взривен самолетът на авиокомпанията ПанАм, изпълняващ полет 103 от Лондон за Ню Йорк. В самолета пътуваха 259 души. Всички те загинаха при терористичния акт. От тях 180 бяха американци. На земята бяха убити 11 жители на Локърби. Самолетът беше взривен на височина от 9400 метра. Горящите му отломки се изсипаха из улиците на града.

Трагедията над Локърби беше последвана от мащабно разследване в 54 страни. Накрая следите отведоха следователите до либийските граждани Абдел Басет Али Мохамед ал Меграхи и Ал Амин Халифа Фахим. Либия отказа да предаде двамата либийци и така стана обект на ембарго и на редица икономически санкции.

През 1999 г. Триполи най-после реши да предаде на шотландското правосъдие двамата заподозрени за атентата либийци. Те бяха съдени от специален съд, който заседаваше в Холандия, във военната база Кемп Зейст. На 31 януари 2001 г. съдът оневини Фахим, но призна вината на Меграхи и го осъди на доживотен затвор. Меграхи винаги е твърдял, че е невинен.

През юни 2007 г. той получи правото да обжалва за втори път присъдата си, след първи провал в тази насока през 2002 г. Апелативната му жалба ще бъде разгледана през 2009 г. Според адвокатите и близките на Меграхи той страда от рак на простата в терминален стадий. Самият Меграхи, който сега е на 56 години, внесе иск да бъде пуснат условно на свобода заради здравословното си състояние.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?