49
Следвайте ни

Ситуацията в Казахстан е критична! Русия праща сили за опазване на мира

viber icon

Организацията на Договора за колективна сигурност изпраща миротворчески сили в Казахстан, обяви премиерът на Армения Никол Пашинян. Съобщението му е публикувано на сайта на Кремъл.

Решението за изпращането на миротворците бе взето след като президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от съюзниците си след вчерашните размирици. В изпратеното от него до лидерите на страните от организацията писмо той определя ситуацията в страната като "нахлуване на бандитски формирования, подготвени в чужбина".

Съгласно чл. 4 от Договора за колективна сигурност миротворческият контингент ще остане на територията на Казахстан за ограничен период от време с цел стабилизиране и нормализиране на обстановката там, заявява Пашинян.

Общата численост на международните сили възлиза на 3600 души. Руската миротворческа бригада е в състава на Централния военен окръг и е разположена в Самарска област. Освен Казахстан в Организацията на Договора за колективна сигурност членуват Армения, Беларус, Киргизия, Русия и Таджикистан.

Междувременно, преди минути се чуха нови престрелки в Алмати. Градът е блокиран с тежка военна техника и военнослужещи.

Всички финансови институции спряха работа след вчерашните размирици. Мярката е с цел опазване живота и здравето на работниците в тези институции.

"Във въздуха се носи миризма на изгоряло“, пише агенцията в своя Telegram канал.

Всички полети са отменени.

Много магазини са разграбени, стъклата са изпочупени, а светофарите са изтръгнати от земята.

Протестните акции в Казахстан започнаха в първите дни на новата година. Жителите на градовете Жанаозен и Актау, които се намират в петролния район Мангистау, недоволстваха срещу двукратното увеличение на цената на втечнения нефтен газ, който се използва и като гориво за автомобили. От министерството на енергетиката обясниха, че от 1 януари стойността му е започнала да се формира на база в електронната борсова търговия на база търсене и предлагане.

На 4 януари властите обявиха, че са готови да изпълнят основното искане на протестиращите - намаляване на цените на газа. Въпреки това започнаха протести в други градове.

Сутринта на 5 януари президентът Токаев освободи правителството и възложи да се въведе държавно регулиране на цените на втечнения газ и бензина за шест месеца. В цялата страна беше въведено извънредно положение

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Колко да е критично

Колко да е критично

06.01.2022 | 11:18

Обичам и КРИТИЧНОТО много Когато е критично става после еротично От което следва че обичам еротичното Да бе Да Направо да си го кажем Обичам Кама Сутра Та така и пишете Работата в Казахстан е Кама Сутра Колко е да замените Критично със Кама Сутра

Отговори
1 2
Много обичам ивънредно бя

Много обичам ивънредно бя

06.01.2022 | 10:31

И аз много обичам извънредните положения Извънредните наредби и закони Извънредния Трибунал обаче ми е най любим ката извънреден Що ли ми е най симпатичен

Отговори
2 3
Вервайте!

Вервайте!

06.01.2022 | 09:56

Съветските "миротворци" сега ще въведат ред, законност и справедливост.

Отговори
5 2
Хавел

Хавел

06.01.2022 | 10:56

Също като в Чехословакия през 1968

Отговори
5 2
не мога да разбера

не мога да разбера

06.01.2022 | 14:29

седесарските олигофрени за Путин, та нали го избра пияния Елцин - любим демократ на Запада? Папагали представят го за комунист, диктатор, само че Путин е по-седесар от вас, нищожества!

Отговори
2 2
Азербейджанец

Азербейджанец

06.01.2022 | 09:19

Арменец щял да праща помощ. Да не стане като в Нагорни Карабах? Оставете хората сами да си решат проблемите. Този империализъм изяде главата на русия!

Отговори
6 3
КРИМ УКРАЙНА КАЗАХСТАН БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ

КРИМ УКРАЙНА КАЗАХСТАН БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ

06.01.2022 | 08:34

НЕКА ВЯРВАМЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ - ПРЕДИ КАЗАХА ЧЕ НЯМА ПРОБЛЕМ С ЧЕРНОБИЛ

Отговори
7 3
Батко

Батко

06.01.2022 | 07:37

Путин намери начин да посегне и на Казахския народ.

Отговори
8 6
КРИМ УКРАЙНА КАЗАХСТАН БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ

КРИМ УКРАЙНА КАЗАХСТАН БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ

06.01.2022 | 08:33

РЕД

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?