Следвайте ни

Системни сексуални гаври тормозят работнички в Индия

viber icon

Детегледачки, готвачки, строителни работници, фермери и други жени, заети предимно в неформалния сектор на работните места в Индия, все още са рутинно сексуално тормозени и малтретирани по време на работа, тъй като рядко се прилага федералният закон. 95% от работниците в Индия, около 195 милиона души, са заети на така наречените неформални работни места. 

Според проучване на американската организация с нестопанска цел Хюман Райтс Уоч федералните и местните правителства на страната не са направили достатъчно за насърчаване и изпълнение на функциите на Закона за сексуалния тормоз на жените на работното място от 2013 година. 

Законът, известен като Posh Act, предвижда работодателите с 10 или повече работници да създават комисии за получаване и разследване на жалби за сексуален тормоз. Комисиите трябва да се ръководят от жена и да включват поне един външен експерт в областта на сексуалния тормоз. Комитетите имат правомощията на граждански съд. Могат да призоват свидетели и доказателства, да препоръчат средства за правна защита, включително действия срещу предполагаемия извършител, вариращи от глоби до присъда.

Най-често жертвите на сексуален тормоз са жени от бедно потекло, които не говорят за проблема. Работа е на местното управление да образова жените за техните права и да ги подтикне да подават жалби. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?