49

Система за сигурност пази от агресия лекарите в Турция

В опит да се открият оръжия, незаконни вещества или предмети, които могат да застрашат безопасността на пациентите или лекарите в болниците, в Турция започнаха да инсталират „системи за сигурност“ на входовете на здравните заведения, съобщиха от здравното министерство в Анкара

„Предстои ни спешна работа, за да осигурим безопасността на нашите здравни заведения, като се започне от входа на болниците. Засега са инсталирани системи за сигурност на вратите на 24 болници“, каза министър Коджа в профила си в Туитър.

„Системата ще бъде бързо разпространена в цялата страна“, добави министърът.

Системата, подобна на тези на летищата, беше въведена в съответствие с инструкцията, дадена от министъра на здравеопазването Фахретин Коджа преди четири месеца за увеличаване на мерките за сигурност в болниците. 

Подобни системи да сигурност от години се прилагат и на всички входове на моловете в страната, както и на много обществени сгради.

След убийството на Екрем Каракая, лекар в централноанадолската провинция Коня, на 6 юли, хиляди лекари и здравни работници в страната протестираха срещу въоръженото нападение, като някои настояха за по-бързи и по-строги действия за предотвратяване насилие срещу здравни специалисти.

Турската медицинска асоциация проведе двудневна стачка в цялата страна заради убийството на Каракая.

Хаджи Мехмет Акчай застреля Каракая с пистолет на 6 юли. Акчай обвини Каракая за смъртта на майка си Кезбан Акчай, която починала от сърдечен удар преди месец. Нападателят се самоуби със същото оръжие неснага след покушението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?