Следвайте ни

Сирийците в Турция се завръщат у дома за Курбан Байрама

viber icon

След оставащите по-малко от две седмици до религиозния празник за мюсюлманите Курбан Байрам, стотици сирийци се завръщатот Турция в родината си, за да го отпразнуват заедно с близките си, предаде кореспондентът на "Марица" в Анкара.

С разрешението на местния управител сирийците започнаха да пресичат границата, за да се съберат със своите роднини, живеещи в северните райони на Сирия, включително Азаз, Маре, Соран, Актарин, ал-Рай, Африн, Джараблус и Ал-Баб, които са под турски контрол с операции "Ефратов щит" и "Маслинова клонка" на турската армия.

Броят на сирийците, които преминават, за да видят своите роднини преди празника, наречен на арабски Ейд ал-Адха, през граничната порта Онджупънар в югоизточната провинция на Турция Килис, достигна хиляда през последните дни. В разговор с Анадолска агенция (АА) Мохамед Мисто заяви, че е в състояние да премине в Северна Сирия със специално разрешение, получено от Турция.

„Много ми липсваха роднините“, заяви той.

Пресичанията на границата, започнали на 5 юли, ще продължат до 18 юли. Връщането обратно в Турция ще бъде извършено между 26 и 31 юли.

Сирия е опустошена от гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Башар Асад предприе репресии срещу демократичните протестиращи.

От 2016 г. насам Турция стартира три антитерористични операции през границата си в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен кюрдски коридор и да даде възможност за мирното заселване на жителите - Евфратски щит (2016), Маслинова клонка (2018) и Мирна пролет (2019).

Сега Турция е домакин на близо 4 милиона сирийски мигранти, които избягаха от страната си.

През последното десетилетие бяха убити около половин милион души, а над 12 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?