71

Сирия зове света за помощ след труса, санкциите пречат

Сирийският министър на здравеопазването Хасан ал-Габаш  призова днес страните по света да предоставят на Дамаск оборудване и помощ след земетресението на 6 февруари. Изявлението му бе публикувано на страницата на ведомството във Facebook.

„Моето послание от мястото на събитието към всички страни по света: осигурете цялото възможно оборудване и помощ“, каза министърът от Алепо. „Благодарни сме на всички, които оказаха помощ на пострадалите от земетресението, надяваме се този поток от помощи да продължи и да не спира“, продължи той.

Ал-Габаш отбеляза, много компании не могат да осигурят на Сирия медицинско оборудване поради наложените през 2011 г. санкции. „Блокадата пречи на много компании да доставят необходимото медицинско оборудване и ние призоваваме всички организации да се намесят незабавно, за да осигурят цялата необходима медицинска помощ“, подчерта той.

Във вторник сирийският външен министър Фейсал Микдад посочи този проблем, отбелязвайки, че „санкциите само изострят катастрофата“.

Тази сутрин Сирия е поискала от ЕС съдействие чрез Механизма за гражданска защита, съобщи днес еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. Брюксел е препратил искането към държавите-членки с молба да помагат на страната.

Ленарчич отхвърли обвиненията, че наложените през 2011 г. европейски санкции срещу Сирия са пречка за осигуряването на хуманитарна помощ.

“Нека не забравяме, че тези санкциите бяха наложени през 2011 в отговор на жестоките репресии на сирийския режим срещу своето собствено цивилното население, включително с използването на химическо оръжие. Санкциите са насочени режима и неговите поддръжници, както и към определени сектори от икономиката, от които режимът печели”, каза еврокомисарят.

Той поясни, че санкции обхващат индивидуални мерки срещу 291 лица и 70 организации, на които е наложен запор на имуществото и забрана за пътуване в ЕС. Санкциите срещу тях са наложени заради ролята им в репресиите срещу цивилното население. Те са насочени към членове на режима, военни и към някои компании и бизнесмени, които печелят от войната.

Другата част от европейските санкции са насочени към определени сектори като забрана за износ на оборудване и технологии за Сирия, които могат да бъде използвани за репресии и проследяване. Санкциите включват и забрана на вноса на петролни изделия от Сирия, както и търговията със сирийски акции и на предмети от сирийското културно наследство, които нелегално са изнесени от страната.

Досега установените жертви на земетресението в Сирия са близо 2700.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Горките сирийци. Искаха просто смяна на властта

Горките сирийци. Искаха просто смяна на властта

08.02.2023 | 17:53

Напълно нормално. Но наследственият президент Асад не беше съгласен. Започна война със собствения си народ. Дойдоха и руснаците по заповед на Путин, включиха се. Сринаха градове, избиха поне 300 хиляди, намесиха се американци, израелци, иранци, всички те убиваха, намеси се и готвачът на Путин, изпрати главорезите си, беше му замирисало на петрол, избягаха милиони. И накрая земетресението. Съдба…

Отговори
10 2
Дали

Дали

08.02.2023 | 21:33

Никой не може да каже народа на Сирия дали е искал смяна на властта или не, защото медийната пропаганда, у нас е срещу Русия. Запада е наложил санкции на Сирия и за това не може да и се помогне. Путин ли е виновен?!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?