49
Следвайте ни

Синагога от 7. век откриха под къща до Анталия СНИМКИ

viber icon

Синагога от седми век беше открита наскоро под жилищна къща в град Сиде, каза директор на обекта, който от години ръководи разкопките в окръг Манавгат в южната провинция Анталия.

„Имаше исторически записи, че евреите са живели в Сиде, но открихме първото осезаемо доказателство“, каза Фериштах Аланялъ, академик от Анадолския университет, пред информационната агенция Демирорен.


 
Някои думи, написани в средата на синагогата, казват: „Йосиф от Коракесион, (днешния съседен град Алания), го посвети на сина си Даниел.“

Според професора Даниел е починал, когато е бил само на две години и половина и Йосиф е платил разходите за ремонта на синагогата, овеконечавайки името на сина си.

На въпроса защо е отнело толкова време, за да се намери синагога в региона, Аланялъ каза: „Не е лесно, тъй като синагогите не са толкова очевидни, колкото джамиите или църквите. Те са малки постройки и след напускането на еврейте, те сами ги унищожават, за да не бъдат плячкосани от друговерци.


Ученият каза, че има 90 текущи аргеологически разкопки в Сиде. „Имаме още много работа, тъй като историята тук е буквално под краката ни. Трябва да възпрепятстваме нелицензираните строежи в града и още артефакти ще излязат на наяве.”


Сиде е античен град и известен курорт в Турция, намиращ се на около 72 км от Анталия. Разположен е на малък полуостров. Градът се споменава в Стария завет под името Сида. Днес Сиде е важен търговски център и разполага с пристанище. В самия град се намират останките на древния град Сиде. Той датира от VII век пр. Хр. Историческите паметници, които могат да се видят, са храма на Аполон, храма на Атина, няколко фонтана, античното пристанище на Сиде, театъра, двореца на епископа и базиликата към него, главния и източния портал на града и др.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?