71

Силно земетресение разтресе Дарданелите! Усети се в Одрин

Силно земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е регистрирано в район Бига на окръг Чанаккале, в ЗападнаТурция.

Според информацията на уебсайта на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), трусът е регистриран в 16.09 ч. (15.09 ч. българско време).

Земетресението е станало на дълбочина около 7 километра и епицентърът е близо до Дарданелите.

Съобщава се, че земетресението е усетено в Одрин, както и в Чанаккале и в Североизточна Гърция.

В изявление в своя акаунт в социалните медии, министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че АФАД и съответните институции са започнали работа на терен за констатиране на възможни негативни проблеми сред труса. Той подчерта, че няма информация за жертви, ранени и сериозни материални щети в района.

Генералният директор на АФАД Орхан Татар направи изявление пред TРT Хабер. "Знаем, че има интензивна земетръсна дейност в този регион от последните 2 месеца.

Има регистрирани над 150 земетресения за последните 2 седмици. Всички те са групирани и концентрирани в определен регион. Днес преживяхме най-голямото земетресение досега, с магнитуд 4,6 по Рихтер. Не очакваме щети при това земетресение. Знаем, че е усетено осезателно от нашите граждани. То създе известна паника в района. За нас е радостно, че досега нямаме жертви и ранени поради паниката.

Губернаторът на Чанаккале Илхами Акташ отбеляза, че проверките на района от екипите на АФАД, продължава.

В района Бига има активни разломи. Това земетресение е малко по-северозападно от Бига, най-близките населени места са село Гюргендере и село Хисарлъ. Ако някъде има земетресение, може да се каже, че там определено има разлом. 

Има редица активни разломни линии, които са по-концентрирани в южната част на Бига. Ние знаем, че през последните 60 дни е имало интензивна земетръсна активност в района, където се случи днешното земетресение", заключи Акташ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?