46

Силно земетресение от 5,1 по Рихтер паникьоса Южна Турция

Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разтърси град Османие, Южна Турция, в 18:48 часа снощи. Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството (AFAD) съобщи, че земетресението е станало на дълбочина 7 километра. В първото изявление, направено от AFAD, беше посочено, че няма информация за сериозни щети и пострадали. 

Анадолска агенция

Губернаторът на Османие Ердинч Йълмаз също потвърди пред Анадолската агенция (AA): „Досега няма данни за пострадали и сериозни материални щети от земетресението, случило се в Османие. Само в село Черчиоглу в район Дюзичи е получен сигнал, че има големи пукнатини в стените на къща. Нашите екипи бяха насочени там и оглеждат района."

Айшегюл Дурна, която работи в дежурен здравен кабинет в Дюзичи, заяви, че здравни работници са седели привечер навън по време на земетресението.

Анадолска агенция

Дурна сподели: „Първо не разбрахме какво се случва. След като усетихме труса, веднага изтичахме вътре, за да изведем пациентите. За щастие, никой не пострада."

Бекир Аслан, заяви, че земетресението е станало, докато е бил на гости на баща си, който е прикован на легло.

Той обясни, че веднага са излезли от апартамента който се намира в приземен етаж. Аслан добави: „Добре се залюляхме. Викахме: "Боже, Боже!". Нямаше какво друго да мислим в този момент. Изведохме майка ми, а баща ми остана вътре.“

Много граждани от близките големи градове Адана и Антакия излязоха от домовете си и останаха с часове навън в очакване на нови вторични трусове.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа също направи изявление относно земетресението от своя акаунт в социалните медии.

„Установено е, че няма смъртни случаи и хора със здравословни проблеми вследствие на земетресението с магнитуд 5,1, което се случи в Османийе. Единствено 8 от нашите съграждани бяха психологически засегнати от събитието. Поднасям най-добрите си пожелания на хората от Османие. Бог да ви пази всички от бедствия.", сподели Коджа.

Инженерът по геофизика проф. д-р Ахмет Ерджан говори пред Хабер Тюрк за земетресението в Османие:

Анадолска агенция

„След скорошното силно земетресение в Елазиг-Малатия едната част от напрежението отиде на север, а друга част на юг. Османие е критично място тук, защото е на кръстопът между две големи разломни линии. Земетресението тук е с дълбочина 7-11 километра. Дълбочината на земетресенията е средно 5 километра. Плитките земетресения са по-разтърсващи. Това е основната причина да се почувства в широк район. Този регион е предразположен към още големи земетресения."

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?