46
Следвайте ни

Силни земетресения с магнитуд 5,1 и 4,3 разлюляха Егейско море

viber icon

Две мощни земетресения с магнитуд 5,1 в 07.00 часа и 4.3 в 07.09 часа разтърсиха Егейско море, но бяха усетени най-силно край квартал Урла в Измир.

Според официална информация на дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD), трусът е усетен в много градове по крайбрежието на Егейско море и в околните провинции Маниса и Айдън, както и в курортите Чешме и Кушадасъ.

Според информацията, предоставена от AFAD, епицентъра на земетресението с магнитуд 5,1 по Рихтер е било на 56,18 километра от квартал Урла в Измир, на дълбочина от 3,97 километра. Второто земетресение е регистрирано 9 минути по-късно на 57,22 километра от Урла и е станало на 7,16 километра под земната повърхност.

След земетресението много обезпокоени граждани са излезле пред жилищата си в Измир в очакване на вторични трусове. 

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьошгер заяви в Туитър, че „към момента нямаме данни за пострадали и сериозни поражения след двете земетресения."

Изявление за земетресението дойде и от обсерваторията Кандили в Истанбул. Те обявиха магнитуда на земетресението като 5,3.  

Кметът на община Измир Тунч Сойер каза: „В резултат на земетресението, което се случи в Егейско море и беше усетено в нашия град, не са нанесени щети.“

Геофизикът проф. д-р Овгюн Ахмет Ерджан каза следното за двете земетресения: „В 07:00 часа на остров Икария, западно от Самос, в Гърция бе регистрирано земетресение с магнитуд от 5.3 по Рихтер. Това е средно земетресение с малки поражения. Друго по-силно земетресение не очакваме в района.”

Беше съобщено, че земетресенията са предизвикали безпокойство и сред живеещите на съседните гръцки острови. Според първоначална информация след земетресението, беше съобщено, че няма загинали, но се посочва, че екипите за гражданска защита на островите Икария, Миконос, Патмос, Самос и Хиос проучват за установяване на евентуални щети в селските райони, както и дали има свлачища по някои селски пътища.

Ефтимиос Лекас, професор по геология и тектоника на динамиката при управление на природни бедствия, каза пред гръцката телевизия ANT1: „Това беше земетресение, което можехме да предвидим и очакваме. То се случи в района, където преживяхме земетресението в Самос на 30 октомври миналата година, но сега е малко по на запад. Имаше много земетресения, подобни на това в миналото близо до Икария, наблюдаваме дейността, но не се притесняваме“, каза той.

В района продължават да се наблюдават вторични трусове. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?