71

Силни земетресения разлюляха Турция и Гърция СНИМКИ

Трусът в Кулу е усетен и в Анкара. Граждани са излезли панически от жилища и офиси и прекарали известно време на открито, в очакване на вторични земетресения.

Земетресение с магнитуд 4,8 разлюля квартал Кулу в окръг Коня, Централна Турция, тази сутрин в 07:58 часа. Това обявиха от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД). 

Епицентърът на земетресението е на 16 километра южно от квартал Кулу в Коня.

От АФАД съобщиха, че дълбочината на земетресението е 13 километра. Според първите констатации не е имало информация за жертви, ранени и сериозни материални щети при земетресението. Истанбулската бсерватория Капдилли, към университета Богазичи и Институтът за изследване на земетресенията обявиха, че епицентърът на земетресението е Тавшанджалъ в район Кулу, а магнитудът му е 4,7.

Земетресението е усетено в околните провинции, особено в Анкара. Кметът на Столичната община Мансур Яваш сподели с социалните мрежи, че в града трусът е усетен осезателно, но няма информация за щети. Някои граждани са излезли панически от жилища и офиси и прекарали известно време на открито, в очакване на вторични земетресения.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая също направи изявление за земетресението. „При земетресението, което се случи с магнитуд 4,8 в област Кулу на провинция Коня в 07:58, всички екипи на АФАД и свързаните с тях институции продължават проучванията си на терен. Към момента няма констатирани сериозни проблеми. Трусът е усетен осезателно и в съседните централни райони на страната."

След земетресенията на 6 февруари експерти направиха изявления, че Турция "се подхлъзва". Сеизмологът проф. д-р Мурат Уткуджу обясни, че земетресения от 5-та степен се случват навсякъде в Турция в последно време.

Въпреки че Коня е регион, който не се споменава често със земетресения, големи трусове са засегнали града през 2000 и 2002 г. Земетресение с магнитуд 6,0, което се случи на 15 декември 2000 г., известно още като земетресението в Акшехир, също засегна Коня. На 3 февруари 2002 г. се случи земетресението Чай-Султандаги с магнитуд 6,5 по Рихтер. Земетресението с център Афион с магнитуд 8,0 също засегна Коня и причини смъртта на 42 души. 

Проф. д-р Уткуджу също така подчерта, че Турция е изключително земетръсна зона. „Възможно е да бъдете засегнати от земетресение с магнитуд 5,0 навсякъде в страната, както дори в някои съседни райони."

Междувременно земетресение с магнитуд 4,1 е регистрирано тази сутрин край Ираклио на гръцкия остров Крит, предаде националната телевизия ЕРТ.

Според данни на Института по геодинамика към Националната обсерватория на Атина епицентърът на земетресението е бил в морски район на 51 километра северно от Ираклио.

Огнището на земетръса е било на дълбочина 7,9 километра под земната повърхност.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Iordan Ivanov eng.geologist

Iordan Ivanov eng.geologist

30.08.2023 | 07:55

На снимките бягащите подават несъзнателно с телата си Лошото май не е минало...Експети да проверят следното от 2022 засичаме струи под мантията.. много горещо тяло близо до твърдото ядро се актвира.. Данни за много горещи газое под мантията .. напрежения между Африка и Евроазия в регион Балкани. Напрежения между Арабия и МАла Азия и КАвказ.

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?