Следвайте ни

Сигурността на Европа е в опасност, ако Турция пак пусне бежанците

viber icon

Връзките между ЕС и Турция трябва да се съсредоточат върху факта, че сигурността на Европа се определя от ситуацията в Анкара, заяви унгарският външен министър вчера. 

„Сигурността на Европа е равна на сигурността на Турция“, каза Питър Сийярто пред репортери по време на почивка при продължаващата среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Сиджарто продължи, че сигурността на Европа ще бъде сериозно компрометирана, ако Турция реши да отвори границите за повече от 4 милиона бежанци, които в момента е домакин. Това важи особено за непосредствените съседи, Гърция и България, отбеляза той. 

Той също така призова блока да изплати останалата част от помощта за бежанци на стойност 6 млрд. Евро, която ЕС беше обещал съгласно споразумението от 2016 г., която имаше за цел да спре потока от нелегални мигранти и да подобри условията на сирийските бежанци в Турция.

Унгарският министър заяви, че подкрепя укрепването на икономическите и търговските отношения с Турция, включително разширяването на митническия съюз.

Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая също заяви, че ЕС трябва да има положителни отношения с Турция.

"След няколко месеца на изключително бурен период в отношенията между ЕС и Турция, може би е дошъл моментът да се създаде положителен дневен ред с Турция", каза Гонзалес Лая.

Тя каза, че са дошли на срещата с надеждата да ускорят положително отношенията с Турция. "Ние обаче също така сме напълно наясно, че трябва да видим стабилна и ясна подкрепа от Турция", добави испанският външен министър.

По време на срещата си външните министри на ЕС обсъждат бъдещите отношения на блока с Турция.

Висшите дипломати оценяват доклад, изготвен от Борел и дипломатическата служба на ЕС за бъдещите връзки с Турция.

Според вътрешна информация документът приветства „положителните стъпки“ на Турция и „по-спокойни, по-конструктивни отношения“.

Предлага се също така „стимулиране на по-тесни връзки между ЕС и Турция“ с разширяването на митническия съюз. 

Предвижда се и подновяване на споразумението между ЕС и Турция за бежанците от 2016 г.

Окончателното решение за бъдещето на отношенията ще бъде взето от лидерите на ЕС, които ще проведат виртуална среща на върха в четвъртък и петък.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?