Следвайте ни

Siemens строи умен град с 600 млн. евро

viber icon

Немската компания стартира амбициозен проект, ревитализира за нов живот своя исторически корпоративен кампус 

В момента е трудно да си представим как в крайна сметка ще изглежда Siemensstadt, пише citylab. Заобиколен от стари сгради от фабрика за тухли и затворени офиси, районът се намира на кръстовището на два големи пътя в занемарените северни покрайнини на Берлин. Автомобилите бързат да преминат от тук винаги когато трябва да вземат някой самотен пътник от близката подземна гара. Собственост на индустриалния гигант, който е дал името на предградието, е Сименс, а теренът от 50 акра не дава много надежди за промяна.

Новият мегапроект на Берлин обаче има за цел да промени всичко това. През следващото десетилетие Siemens ще похарчи повече от 600 милиона евро, за да създаде това, което нарича „Siemensstadt“. Проектът е за „умен град“ с изследователски съоръжения. Ще има място за стартиращи компании, логистични центрове и производствено съоръжение. Заедно с новия си кампус компанията създава и един цял  квартал: В него ще се реализират около 3000 нови апартамента плюс детски градини и училища, зелени площи и ресторанти, хотели и места за търговия на дребно. Изоставената железопътна линия наблизо също ще бъде съживена, а тя ще свързва пътниците с новото все още недовършено летище само за 40 минути.

Сред хората, които живеят наоколо, Siemensstadt вече създава много вълнения - за инвестициите и работните места, които този проект за адаптивна повторна употреба обещава. Ала проектът провокира и някои смесени чувства. Наскоро Google се оттегли от плановете си да изгради технологичен кампус в друг берлински квартал - Кройцберг - след бурна съпротива на страна на местната общност.

Разработеният от Sidewalk Labs сензорен „интелигентен град“ се сблъска с подобни противоречия в Торонто.

Хората са предпазливи, те си спомнят за драматичните промени, които предизвикаха технологичните гиганти в Калифорния. Затова днес очакват с безпокойство гигантското преустройство на Siemens.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?