Следвайте ни

Сибирските шамани чистят лошата карма с 10 правила СНИМКИ

Остров насред езерото Байкал е техният свещен център

viber icon

Автор ОЛЯ АЛ АХМЕД

Сибир отдавна се слави с шаманите си, които са способни на чудеса. За тях се носят легенди, че могат да виждат бъдещето, да врачуват, да лекуват неизлечими болести, дори да се вселяват в други хора или животни. 

Шаманизмът е нещо средно между религия, природознание и окултизъм. "Това е архаична техника на екстаз и мистика, магия и "религия" в широкия смисъл на тази дума", твърди Мирча Елиаде. Румънският културолог и философ е автор на едно от най-подробните изследвания на шаманите. Те вярват, че видимият свят се контролира и е населен с невидими сили или духове, които влияят върху живота на хората. 

"Този, който знае".  Такъв пък е смисълът на думата „шаман“, която е взета от езика на сибирските евенки, наричани в миналото тунгуси. Това обяснява и авторитета, на който се радвали шаманите сред местните хора дори и по време на съветската власт. 

Техните познания се предават от уста на уста, от учител към ученик. При тях няма молитви или тайни книжа. Няма и храмове. Обредите им са се провеждали навсякъде и по всяко време на денонощието. Но само истинският шаман е имал силата да бъде проводник между света на духовете и хората.

Сакралният център на  шаманите е най-големият остров в езерото Байкал. Олхон (бурятите го наричат Ойхон арал) е дълъг 72 км и е широк около 15 км. До него се стига с ферибот, но през зимата колите минават и по замръзналия лед. 

За разлика от гадателите и магьосниците, сибирските шамани предимно се занимават с изцеление на болести, психични разстройства, прогонване на зли духове от къщи и хора, успокояване на неспокойни деца и добитък, с една дума - все добри дела. По време на някогашните сражения са правили култови обреди за победа и минимален брой жертви. Талисманите, които давали на воините, ги предпазвали от вражеските копия и оръдия, а жените им - от зли нашественици в домовете им.

Сега мнозина се обръщат към сибирските шамани с молба да им помогнат да се преборят с лошата карма. За да се случи това, хората трябва да спазват 10 повели:

1. Помощ на нуждаещите се

2. Почитане и уважение към родителите и по-възрастните

3. Благотворителност

4. Приемане на гости. Щедрото гостоприемство се награждава от небесата!

5. Чистоплътност

6. Съблюдаване на празниците

7. Изпълнение на дадените обети и обещания

8. Грижовност и отговорност към домашните животни и любимци

9. Създаване на потомство. Това е най-великият дар към света

10. Нравственост и морал

Сибирските шамани твърдят, че ако спазваме тези десет правила, кармата ни ще се прочиства и с добрите дела ще откупваме греховете си, които тежат не само на нас, но и на седем  поколения. Проблемът е, че работата става бавно за човешките измерения. Едва след седмото поколение кармата се изчиства. Така че, когато вършите определено дело, имайте предвид, че резултатът от него ще се отразява на линията на съдбата на вашите пра-пра-пра… внуци. Нима искате те да са зле? Не е толкова трудно да бъдем добри, стига да го поискаме!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?