71

Си Дзинпин към Путин: Китай ще работи с Русия за по-справедлив световен ред

Пекин поддържа неутрална позиция по въпроса за Украйна, "като взема предвид фактите и историческите реалности", заяви китайският президент, предава ТАСС.

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в сряда. Това съобщи Китайската централна телевизия.

"Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в следобедните часове на 15 юни", се казва в кратък репортаж на канала.

За разрешаването на кризата в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин изрази готовност да помогне за разрешаването на кризата в Украйна в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в сряда, съобщи Китайската централна телевизия.

"Всяка от засегнатите страни трябва да заеме отговорна позиция за улесняване на правилното уреждане на кризата в Украйна", цитира каналът думите на китайския лидер. - Китай е готов да продължи да играе своята конструктивна роля."

Си Дзинпин уточни, че Пекин заема неутрална позиция по украинския въпрос, "като взема предвид фактите и историческите реалности". "Активно допринасяме за поддържането на мира в световен мащаб, допринасяме за поддържането на стабилен икономически ред в света", подчерта той.

За подкрепата на суверенитета и националната сигурност 

Китайските власти са готови да окажат подкрепа на Русия при решаването на ключови въпроси, свързани със защитата на суверенитета и националната сигурност - заяви Дзинпин.

"Китай е готов за тясно стратегическо взаимодействие с Русия, за взаимна подкрепа, като се отчитат ключовите интереси на двете страни по отношение на суверенитета и националната сигурност", цитира китайската централна телевизия думите на китайския лидер.

Както поясни Си Дзинпин, отношенията между Китай и Русия продължават да се развиват успешно въпреки всички видове промени на световната сцена. "Готови сме да засилим контактите си на важни международни и регионални платформи като ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество", добави той.

Според китайския президент Пекин очаква да работи с Русия за насърчаване на напредъка на развиващите се страни. "Китай се ангажира да укрепва солидарността и да формира по-справедлив и рационален световен ред", заключи Си Дзинпин.

На 24 февруари Путин обяви специална военна операция в отговор на молба за помощ от страна на лидерите на републиките в Донбас. След това САЩ и техните съюзници наложиха мащабни санкции срещу Русия и увеличиха доставките на оръжие за Киев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Збигнев Бжежински :

Збигнев Бжежински :

15.06.2022 | 22:18

Никога не трябва да допуснем съюз между Китай и Русия.Ако това стане ,Америка ще загуби световното си господство!

Отговори
5 4
Така и трябва

Така и трябва

15.06.2022 | 21:49

Браво Другарю Си Така и трябва

Отговори
6 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?