71

Си Цзинпин призова страните от Залива: Да търгуваме петрола в юани!

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред арабските лидери от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), че Пекин ще работи в посока на това да започне да купува петрол и газ в юани, предаде Ройтерс. Този ход би приближил Китай към целта му да наложи валутата си в световен мащаб и да отслаби американския долар, отбелязва агенциятa.

Си оповести намерението си в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е домакин на две ключови срещи на върха между арабските страни и китайския лидер.  

Както Саудитска Арабия, която е водещ износител на петрол, така и икономическият гигант Китай изпратиха силни послания за "ненамеса" в момент, в който отношенията между Вашингтон и Рияд са подложени на изпитание заради проблеми, свързани с човешките права, енергийната политика и отношенията с Русия. 

Всяко действие на Саудитска Арабия в посока на евентуален отказ от долара при търговията ѝ с петрол би предизвикало политически сътресения. В миналото Рияд е отправял подобни заплахи, изправен пред възможността американският Конгрес да заведе антитръстови искове срещу страни от ОПЕК. 

По време на визитата си в Саудитска Арабия Си участва и в среща на върха на Арабската Лига, в която влизат страни от Залива, Левант и Африка.

В началото на консултациите принц Мохамед приветства "новата историческа фаза в отношенията с Китай", което беше в остър контраст с неловките срещи между САЩ и Саудитска Арабия преди пет месеца, когато президентът Джо Байдън участва в подобен форум в Рияд.

В отговор на въпрос за отношението на страната му към Вашингтон външният министър принц Файсал бин Фархан ал Сауд заяви, че Саудитска Арабия ще продължи да работи с всичките си партньори. "Не вярваме в поляризацията или в избирането между страни“, допълни той на пресконференция след срещата. 

Саудитски източник на Ройтерс е казал преди посещението на Си, че решението да се продават малки количества петрол на Китай в юани може да има смисъл, за да се плати директно китайският внос, но "все още не е настъпил подходящият момент".

По-голямата част от активите и резервите на Саудитска Арабия са в долари, Рияд държи над 120 млрд. долара в американски държавни ценни книжа, а освен това саудитският риал, както и други валути на страните от Залива, е обвързан с долара. 

Преди визитата си в Саудитска Арабия китайският лидер заяви, че очаква да настъпи нова епоха в отношенията им и изрази надежда, че срещите на върха ще се превърнат в "знакови събития в историята на китайско-арабските отношения".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Еми

Еми

11.12.2022 | 12:54

Американците започнаха икономическата война, така че сега ще трябва да поемат последиците. Няма на кой да се сърдят освен на себе си.

Отговори
2 3
Саудит

Саудит

11.12.2022 | 07:06

Ей сега, веднага! Даже ще си купя и новия модел "москвич"!

Отговори
2 2
Западняк

Западняк

11.12.2022 | 03:18

Тая няма да стане. Китайската валута се манипулира от комунистическата партия на Китай. Само кухи глави като тебе могат да одобряват такива идеи, защото джобовете ти са съдрани и нямаш какво да губиш. Хората с пари знаят много по-добре от тебе.

Отговори
6 2
Никой не обича долара, време е за промяна.

Никой не обича долара, време е за промяна.

10.12.2022 | 23:59

Правилен ход на Китай. Краварския долар е прогнил и напоен с много човешка кръв. Време е за новите платежни единици не зависими от долара.

Отговори
6 8

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?