3906

Шведският парламент гласува за присъединяване към НАТО, Турция и Унгария не дават зелена светлина

Парламентът на Швеция гласува членството на страната в НАТО. Гласуването беше предшествано от обширен дебат. Мнозинството от депутатите бяха единодушни и за присъединяването към отбранителния съюз. За целта ще се наложат промени в два закона.  

Въпреки това, след като шведският парламент гласува "да", все още има редица пречки пред присъединяването на Швеция към НАТО. Приемането в алианса трябва да бъде ратифицирано от всички 30 настоящи членове на НАТО. Унгария и Турция обаче все още не са дали зелена светлина.

Анкара отдавна блокира присъединяването на Швеция, главно с мотива, че Швеция не предприема достатъчно действия срещу терористичните организации.

Турция вече одобри присъединяването на Финландия, която подаде молба за членство в НАТО заедно със Швеция през май 2022 г. на фона на руската агресивна война срещу Украйна.

Унгария, от друга страна, няма възражения срещу присъединяването, но бави процедурата. Парламентът планира да гласува финландското заявление в края на месеца. Все още не са определени данни за ратификация на присъединяването на Швеция.

С оглед на блокадата на Турция в момента има известен дебат дали Финландия би могла да бъде приета сама в НАТО, ако присъединяването на Швеция се проточи. Двете страни обаче са единодушни и решени да се присъединят към блока.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
SUOMI FINLAND

SUOMI FINLAND

23.03.2023 | 19:40

Финландският президент Саули Нийнистьо подписа закон за присъединяване на страната към НАТО, пише вестник „Helsingin Sanomat“. С церемонията, която се състоя в президентския дворец, приключиха всички вътрешни процедури, необходими за влизането на Финландия в Северноатлантическия алианс, след като на 1 март финландският парламент гласува законопроект за присъединяването на страната към НАТО.

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?