71

Шведска ракета падна в Норвегия! Пламнаха искри между Осло и Стокхолм

Шведска изследователска ракета се развали след старта си и падна в съседна Норвегия, съобщи ВВС. Инцидентът предизвика остри протести от норвежка страна защото според Осло, Стокхолм изобщо не ги е предупредил за повредената ракета.

Шведската космическа корпорация, която стои зад неуспешния полет, се извини на Норвегия и обеща да разследва причините за него.

Норвегия обаче реагира бурно. „Министерството ни не е получило формално предупреждение, за инцидента. Отговорните за проваления старт трябва веднага да уведомяват норвежките власти по съответните канали”, каза говорителят на норвежкото външно министерство Радхилд Сименстад. 

Шведската страна обясни, че ракетата се е издигнала на 250 километра, провела е серия експерименти с горива, което не са с въглеводороди. След това ракетата тръгнала да се връща на земята и се приземила на 40 километра от набелязаната зона в Норвегия. За щастие това била планинска област като най-близкото населено място в нея било на 10 километра. 

387 килограма научна апаратура на барда на шведската ракета не е пострадала при падането на земята. Ракетата е Texus-58 и е част от проектите на Европейската космическа агенция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Росене,

Росене,

26.04.2023 | 14:42

Куха лейко смотана, как ще падне ракета от 250 км и носената апаратура няма да пострада, бе некадърник.

Отговори
11 1
Шиши

Шиши

26.04.2023 | 15:04

Не е паднала,приземила се е.

Отговори
4 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?