49

Шведска аптека въведе възрастово ограничение за кремовете за лице

Голяма верига аптеки в Швеция, Apotek Hjärtat, обяви, че е въвела възрастово ограничение за продажбата на някои козметични продукти на лица под 15 години, за да се противопостави на преждевременната употреба на продукти за грижа за кожата, предаде АФП.

"Като основен дистрибутор на продукти за грижа за кожата и като оператор на аптека искаме да поемем отговорност", заяви главният изпълнителен директор Моника Магнусон.

"Днес младите хора използват нездравословно и ненужно продукти за грижа за кожата и ние искаме да бъдем гласът, който казва "стоп“", добави тя.

Все повече деца, вдъхновени от различни инфлуенсъри в социалните мрежи, се обръщат към продуктите против стареене, някои от тях още на десетгодишна възраст.

"Apotek Hjärtat, едно от звената във веригата за грижа за кожата и дистрибуция, е обезпокоена от (тази) тенденция", се казва на уебсайта на групата.

Въпросните продукти, повечето от които са серуми против стареене, са изброени на уебсайта на фармацевтичната група. Продуктите, обхванати от забраната, включват AHAs (лимонена киселина, гликолова киселина и др.), BHAs (салицилова киселина), витамин А (ретинол) и витамин С.

За да закупят тези продукти, клиентите трябва да са навършили 15 години или да имат разрешение от родителите си, или да могат да представят медицинско свидетелство, обосноваващо употребата им.

Аника Сведберг, главен фармацевт в Apotek Hjärtat, подчертава, че е важно продуктите за грижа за кожата да се избират според нуждите, а не според идеала за красота.

"Нуждите от грижа за кожата са много индивидуални и зависят от типа и състоянието на кожата, а не от възрастта. Използването на продукти за намаляване на бръчките и изравняване на тена на кожата не е нещо, от което се нуждае едно дете“, обясни тя.

В момента възрастовото ограничение се въвежда онлайн и в около 390-те аптеки Apotek Hjärtat в Швеция.

"Надяваме се, че тази граница ще подтикне повече хора да спрат и да се замислят, както и че ще доведе до важни разговори между родителите, в семействата и в обществото, относно действащите идеали и стандарти", заяви главният изпълнителен директор, който твърди, че решението е било прието много добре от клиентите и служителите на аптеките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?