4232

Швеция - страната, в която е срамно да не вземеш отпуск по бащинство

В много държави въпросът, който бащите си задават, е дали да се възползват от отпуск по бащинство

В Швеция дилемата е не дали, а колко.

 Шведските политики за родителите са сред най-либералните в света, като двамата родители общо имат право на 480 дена отпуск. През това време получават не по-малко от 80% от заплатата си, а държавата обезпечава работодателя за времето, в което служителят отсъства.

В резултат на тези политики в Швеция се гледа с лошо око на бащите, които не отсъстват от работа по бащинство.

По данни на шведския Инспекторат за социално осигуряване от 2023 г. едва 18% от бащите в страната не взимат нито един почивен ден от работа. Отпускът по бащинство обаче е въведен още през 1974 г. в опит да се внесе повече равенство между половете, макар и тогава да не среща чак такава популярност.

С годините все повече мъже се решават да си вземат почивка от работа, за да участват в отглеждането на детето.

Това води до създаването на термини като "лате татковци" - мъже с децата си, които се разхождат, седят по площадките и се наслаждават на бавни напитки като кафе лате.

За австралийската SBS журналистът от Малмьо Андрю Гилард разказва, че е част от дневните му ритуали да прекарва време с детето си и с други "лате татковци".

 Той обяснява, че в Швеция е съвсем обичайна гледката на група мъже с детски колички на детската площадка. Не е рядкост и мъжете да са много повече от жените покрай катерушките.

Отпускът по бащинство спомага на мъжете да се чувстват много по-ангажирани в родителството и домакинството и да присъстват на някои от най-важните моменти от детството.

За "Би Би Си" Кейл Сарнолд си припомня своя отпуск по бащинство, който взима, когато синът му е на 8 месеца, а жена му решава да се върне на работа. Дните му с бебето включват безкрайни разходки на чист въздух и ценни уроци като това да утешава детето, когато то е уплашено или разстроено.

Сарнолд не крие, че периодът включва и смяната на безброй нацапани памперси и въртене около печката, само че това само допринася за положителните му спомени.

Подобни са впечатленията и на писателя Ричард Ориндж, който за Business Insider разказва за сутрините си с количката и с другите бащи. Често той се озовава в компанията на софтуерни инженери, архитекти или пък мускулести татуисти, а около тях децата си играят с уредите на площадката.

"Нерядко можете да видите петима мъже, всеки от тях бутащ количка, да влизат в някое кафене за по лате", разказва Ориндж.

Парадоксално или не чак толкова, но ползи от отпуска по бащинство забелязват и работодателите в Швеция.

Гъвкавите политики на страната относно родителството спомагат жените по-бързо да се върнат на работните си места и да поддържат по-добър баланс между личния си живот и кариерата.

В Швеция работодателите искрено вярват, че щастливите родители допринасят и за едно щастливо общество.

Доказателство е, че Швеция всяка година е в топ 10 на най-щастливите държави в света.

Шведският Инспекторат за социално осигуряване изтъква и че компаниите в страната имат едно от най-толерантните към родители на малки деца отношения.

За шведските фирми е по-скоро изключение да се свикват срещи в твърде ранни или късни часове, защото поне един член на екипа има ангажименти с детето в това време.

По този начин и служители, и работодатели започват да ценят не самото физическо присъствие на работното място, а количеството работа, което всъщност е свършено.

И въпреки че шведите плащат солени данъци, за да поддържат социалната си система, те виждат в нея повод за гордост пред останалите европейски държави.

Кейл Сарнолд казва пред "Би Би Си", че се радва на все по-нарастващия процент бащи, които излизат по бащинство. Повече от всичко той насърчава задълбочаването на връзката между бащи и деца и сближаването, което без такъв тип отсъствие от работа не би било възможно.

"Препоръчвам го с две ръце", категоричен е шведът, предаде webcafe.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Гост

Гост

11.02.2024 | 08:40

Педераси сър Джон какво да се прави

Отговори
0 1
Васил

Васил

11.02.2024 | 00:13

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим=----> use.my/azalfa

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?