2374

Швеция премахва всички COVID ограничения. В Белгия до седмици пада зеленият сертификат

Българските граждани, които пътуват до Швеция, вече няма да представят свързaни с COVID-19 удостоверителни документи, за да могат да влязат в страната, съобщи Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Стокхолм, считано от 9 февруари 2022 г. отпадат всички ограничения, в това число изискването за представяне на зелени сертификати, при влизане в Швеция на пътници от държавите членки на ЕС и Шенгенското пространство.

В срок до 31 март 2022 г. остава в сила забраната за влизане в ЕС през територията на Швеция на пътници от трети страни (държави извън ЕС и Шенген). Изключенията от действието на тази забрана са изброени тук: https://mfa.bg/bg/situationcenter/32781.

Също така, от 9 февруари 2022 г. отпадат ограничителните противоепидемични мерки, прилагащи се досега на територията на Швеция, включително изискването за представяне на зелен сертификат за посещение на публични места.

При нужда от съдействие българските граждани в Кралство Швеция могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Стокхолм на следните телефонни номера: +46 8 20 25 27, +46 8 723 09 38, +46 8 20 67 13, както и на дежурен телефон в извънработно време: +46 707 797 155. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на посолството: [email protected], [email protected]

В Белгия пък се очаква отпадането на зеления сертификат до края на март, съобщи представителят на управляващата коалиция Беноа Пиедбьоф, цитиран от glasnews.bg.

Той поясни, че нуждата от документа се изчерпва, защото вече 90% от пълнолетните в страната са ваксинирани и едва ли ще има повишение на този брой заради изискването за сертификат за достъп до обществени места. По неговите думи приложението на сертификатите не е ограничило разпространението на болестта.

Според него не е необходимо да се продължава с намеренията за въвеждане на задължителна ваксинация. Той отбеляза, че страната ще остане в готовност за бързо връщане на изискванията за маски и други мерки за безопасност, ако наесен епидемичните показатели се влошат.

По най-нови данни броят на новозаразените в страната намалява с 40% в сравнение с миналата седмица, а броят на починалите същевременно нараства с 25% (до 37 на ден). Броят на приетите в болница спада с 6%, а на настанените в спешно отделение расте с 9% за последната седмица.

Предстоящото решение за сертификатите е свързано с употребата им в Белгия и не засяга приложението на документите при пътуване в ЕС. Миналата седмица Европейската комисия предложи за пътуване сертификатите да се ползват до юни догодина.


 
  
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?