1553

Що е маке, все е кандидат! Вижте кой ще става президент в Скопие

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония единодушно потвърди кандидатурите на 7 души за предстоящите президентските избори. Подадените списъци с подписи бяха проверени от службите на ДИК според условията, предписани от Конституцията и Изборния кодекс.

Кандидатите трябва да са граждани на Северна Македония, да са навършили 40 години и да са живели в страната най-малко 10 през последните 15 години.

Двама от кандидатите обаче са представили непълна документация - става дума за технически пропуски и затова ДИК им даде срок от 48 часа да я попълнят.

"Кандидатите Стевчо Якимовски Арбен Таравари трябва да представят уникален данъчен номер и транзакционна сметка в рамките на 48 часа“, каза Александър Дащевски, президент на ДИК.

Службата за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че ще наблюдават предстоящите президентски и парламентарни избори с 320 наблюдатели, които ще пристигнат малко преди вота. В страната ще присъства екип от 12 експерти от 12 различни държави-членки на ОССЕ. Мисията ще бъде ръководена ръководи от Джилиан Старк, бивш посланик и заместник-министър на международните въпроси на Канада.

Дългосрочните наблюдатели ще бъдат разположени в девет града - Скопие, Битоля, Прилеп, Щип, Тетово, Струмица, Куманово, Охрид и Кочани.

Настоящият държавен глава Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз (СДСМ) и кандидат за нов мандат покани всички кандидати за президент на ифтар и великденска вечеря, но и на два дебата, които да се проведат в началото и в края на предизборната кампания, която започва на 4 април.

Кандидатът за президент от редиците на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и настоящ външен министър Буяр Османи чрез социалната мрежа "Фейсбук" покани на общ ифтар само част от кандидатите, а Стевчо Якимовски и Биляна Ванковска бяха пропуснати.

Якимовски беше санкциониран от САЩ на 18 март.

"В официалното си качество на кмет на община Карпош, Якимовски е участвал в корупционни практики, включително като е използвал служебното си положение, за да се намесва в процесите на градско развитие и възлагане на обществени поръчки с цел облагодетелстване на себе си и на свои приближени," пише в съобщението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
rtyrty

rtyrty

22.03.2024 | 00:40

Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:---- https://use.my/bioman

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?